💥 Trzeci tom cyklu Efekt uboczny 💥
Tę książkę czytałam bez znajomości poprzednich tomów i mam wrażenie, że zdecydowanie łatwiej byłoby mi się odnaleźć, gdybym zaczęła od pierwszego, dlatego przestrzegam, by nie zaczynać jak ja, od tyłu 🤣.
Mieliście kiedyś tak, że książka wywołała w Was tak skrajne emocje, tak silne, że chcieliście odłożyć ją na półkę ukochanych książek jednocześnie chcąc ją rozerwać na strzępy? A przynajmniej wyrwać ostatnie kilka stron, by nie wydarzyło się TO COŚ?
Ja tak miałam. Finalnie rzuciłam nią o podłogę, mając łzy w oczach i niemalże rwąc sobie włosy z głowy.
W parku w Krakowie zostaje znalezione ciało mężczyzny. O tyle jest to wyjątkowo odrażające odkrycie, że twarz ofiary oraz odciski palców zostały wypalone kwasem. Zabójca skutecznie zatarł ślady, wszelkie poszlaki prowadzą dosłownie donikąd.
Śledztwo prowadzi Sonia Lenarczyk, natomiast nadzorem prokuratorskim zajmuje się jej siostra Julia. Wspólne dochodzenie nie jest tym na co liczyły, a czas spędzany razem zmusza je do konfrontacji z tym, co wydarzyło się zeszłego roku w Niemirowie.
Najmłodsza z sióstr, Jaśmina, po rozwodzie podjęła decyzję zostania rodziną zastępczą. Nie zdaje sobie jednak sprawy jakie przyniesie to skutki. Jej podopiecznymi zostaje rodzeństwo po bardzo trudnych przejściach. Kobieta postanawia wszcząć prywatne śledztwo, by dowiedzieć się więcej o rodzinie dzieci. Ktoś jednak bardzo nie chce, by prawda wyszła na jaw. Jaśmina pakuje się w kłopoty.
Czy siostry zdołają uratować Jaśminę?
Czy wspólne przeżycia na nowo zjednoczą Panie Lenarczyk, czy wręcz przeciwnie, dojdzie do rozłamu?
Jest to jedna z tych powieści, przy których od początku trzeba zachować trzeźwość umysłu i skupić się na tekście, z tym że w niektórych książkach jest to wielki minus natomiast tutaj..sama przyjemność. Bardzo byłam ciekawa jak potoczy się śledztwo, kim była ofiara i przede wszystkim kto próbował stworzyć zbrodnię doskonałą. Z oddaniem dałam się porwać, łykając każdą kolejną stronę.
Choć lektura była przyjemnością to szczerze nienawidzę jej zakończenia! Nie jestem w stanie się pogodzić z tym co wymyśliła autorka i co ją opętało!!!
Cóż, mam nadzieję, że Was namówiłam.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2026-04-08
_read_andzia_
Niektóre pętle zaciskają się nawet po wielu latach Wtedy była ofiarą Na Niemirowo - niewielkie miasteczko na południu Polski - pada blady strach...
Zdarzają się sprawy, w których nic nie jest oczywiste, a na każdy krok do przodu przypadają dwa kroki wstecz… Kraków, upalne popołudnie. Komisarz...