Rzadko sięgam po takie książki, ale zagadnienie jakie poruszyła tu autorka, zaintrygowało mnie i poczułam wielką chęć poznania nowych informacji o księżycu. Do tego cudowna okładka tak lśni i mieni się wszystkimi kolorami, że każda okładkowa sroka, do których i ja należę, nie przejdzie obojętnie. Na wielkie uznanie zasługuje szata graficzna lektury. Poza tym znajdziecie tu tajemnicze ilustracje, piękną czcionkę oraz różne porady.
Jak wiadomo od pradawnych czasów czczono księżyc i wierzono, że ma on ogromny wpływ na Ziemię, naturę, a nawet na organizm ludzki. Wiecie co, mieli zupełną rację. Fazy księżyca w większym lub mniejszym stopniu oddziałują na nasz organizm. Ja na przykład należę do osób, które przez kilka dni w czasie pełni nie może spać. Naprawdę wtedy jestem jakaś rozdrażniona i nie ma szans bym się wyspała. Moja dalsza krewna, gdy była młodsza lunatykowała wtedy. Co dziwne w pozostałe fazy zachowywała się całkiem normalnie.
Z książki dowiedziałam się, że nasz satelita wpływa także na cykl kobiet i jest powiązany ze znakami zodiaku.
Ta pozycja nie jest jak zwykły poradnik. W przystępny i zrozumiały sposób pisarka dostarczyła ogrom przydatnych informacji. Każdy wyniesie stąd coś dla siebie. Fani zielarstwa dowiedzą się jak przyrządzać eliksiry z magicznych roślin i jak wykorzystywać je w domowym lecznictwie. Są też porady jak rzucać zaklęcia i wykorzystywać amulety.
Poza tymi i innymi mądrościami, o których nie chce za dużo pisać, by nie zepsuć wam przyjemności z czytania, mamy genezę powstania księżyca, dlaczego nazwany został satelitą, jego przeróżne nazwy i powiązania prawie z każdą dziedziną naszego codziennego życia. Jestem pewna, że o wielu aspektach nigdy nie słyszeliście.
Ja pochłaniałam w ekspresową prędkością treść dzieła autorki. Duża tu zasługa jej plastycznego i lekkiego pióra oraz naprawdę przeogromnej wiedzy na ten temat. Jestem pod wrażeniem i planuję w niedługim czasie ponownie przeczytać książkę, by utrwalić sobie wszystkie zapoznane informacje. Są one dla mnie ważne i potrzebne.
Z całego serca polecam wam to dzieło. Koniecznie sięgnijcie. Myślę, że nie pożałujecie!
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-03-15
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Magia Lunar
Izabela Hebda
Witaj w świecie magii, dzięki której spełniają się marzenia! Ludzie od zarania dziejów wykorzystują czary i zaklęcia, by wpływać na swoje zdrowie...