Okładka książki - Pod gwiazdami Paryża

Pod gwiazdami Paryża

Takie debiuty to ja mogę czytać i czytać. "Pod gwiazdami Paryża" to niezwykle ciepła i otulająca historia. Nie nazwałabym tej powieści romansem, raczej obyczajówką z wątkiem romantycznym, bo dzieje się tu znacznie więcej niż tylko relacja damsko-męska. To książka o magicznym mieście, które od lat jest powiernikiem pewnego rodzinnego sekretu, to książka o pewnym starym barze, które łączy pokolenia, to w końcu książka o odnajdywaniu swojego miejsca na ziemi, przyjaźni, zaufaniu i tym, co w życiu najważniejsze, czyli miłości.

Największym marzeniem Sophie jest, zostanie korespondentką w Kairze. Kiedy jednak przechodzi załamanie nerwowe na oczach tysięcy widzów, zostaje wysłana na przymusowy urlop. Może właśnie teraz wyjazd do Paryża w celu sprzedania odziedziczonego po babci baru Le Lulu, o którym pierwszy raz usłyszała podczas odczytywania ostatniej woli zmarłej, jest najlepszym rozwiązaniem na przetrawienie tego, co ją spotkało? Sophie decyduje się na szybki wypad do Miasta Świateł — chwila oddechu od pracy, szybkie załatwienie formalności i będzie gotowa na kolejne wyzwania. Gdy jednak bliżej poznaje pracowników baru oraz Tristana, prawnika, który ma pomóc jej w formalnościach związanych ze sprzedażą, Sophie już nie jest taka pewna, czego tak naprawdę chce od życia.

Oczarowała mnie ta książka swoim ciepłem, paryskim klimatem, niebywałym spokojem. Historia babci Sophie łamie serce i sprawia, że kiedy poznajemy jej finał, łezka pojawia się w kąciku oka.

Bardzo podobała mi się przemiana głównej bohaterki. Z narwanej, nastawionej na sukces, zaślepionej rywalizacją kobiety, która ma dość swojego natrętnego byłego męża i życia pod ciągłą presją, stopniowo zmieniała się w kogoś, kto dostrzega, że w życiu sens mają też inne aspekty: brak pośpiechu i własne szczęście. Początkowo niechciany obowiązek, jakim nagle stało się Le Lulu, przekuła w swoją bezpieczną przystań. Klimat Paryża, wspomnienia i historia młodości jej babci, otworzyły w sercu Sophie furtkę, za którą skrywały się wrażliwość, ciekawość, sentymentalność i empatię. Doświadczane każdego dnia życzliwość i uczucie bycia chcianą, wśród którzy ludzi stali się dla niej najbliższą rodziną, sprawiły, że Sophie inaczej zaczęła patrzeć na życie, zarówno to, sprzed przyjazdu do Paryża, jak i to, które czeka ją po powrocie do domu. No właśnie, ale gdzie teraz jest jej prawdziwy dom?

"Pod gwiazdami Paryża" to powieść, która pokazuje, jak w życiu ważni są inni ludzie, poczucie spełnienia i ktoś do kogo czuje się bezwarunkową miłość. Jeśli chodzi o wątek romantyczny, to jestem zachwycona — cudownie subtelny, chwilami zabawny, niepewny tego, jak potoczą się jego dalsze losy. Autorka pozwoliła sobie nawet na małe zamieszanie wokół wątku miłości — ja byłam zaskoczona, a później ogromnie ciekawa, jaką Sophie podejmie decyzję i jak wybrnie z sytuacji, w którą sama się, nieświadomie, ale jednak — wpakowała.

Polecam tę książkę każdemu, kto lubi powieści obyczajowe, klimat Paryża, motyw rodzinnych sekretów, silne kobiece postaci i hermetyczny klimat — bo mimo iż akcja rozgrywa się w dużym mieście, to jest w większości zawężona wokół baru, który wiele widział i wiele sekretów skrywa. Mnie osobiście dało to poczucie takiego bezpieczeństwa i swobodę rozgoszczenia się, mimo iż jedynie na kartach powieści, w obcym kraju, wczucia się w emocje bohaterki oraz potraktowania Paryża i ludzi, których tam poznałam jak domu.

Informacje dodatkowe o Pod gwiazdami Paryża:

Wydawnictwo: Znak