Okładka książki - Pod milczącym niebem patronujemy

Pod milczącym niebem

“Rany duszy goją się najtrudniej”.

Los nie oszczędza Lucyny. W jej domu zamiast ciepła i miłości, częściej gości chłód. Spotyka ją rozczarowanie ze strony mężczyzny. Zagubiona, szuka sensu oraz przestrzeni, w której mogłaby poczuć się potrzebna. W końcu podejmuje decyzję o wstąpieniu do zakonu, trafia do Warszawy. W przyklasztornym sierocińcu prowadzonym przez zakonnice jako siostra Benedykta rozpoczyna nowy rozdział – pełen wyzwań, ale i głębokiego przekonania, że to właśnie tu powinna być. Codzienność w katolickim domu dziecka jest surowa: bieda, choroby, niedostatek towarzyszą podopiecznym na każdym kroku. A jednak w tych murach tli się coś niezwykle cennego – prawdziwa troska. Siostry starają się stworzyć dzieciom choć namiastkę rodzinnego bezpieczeństwa, wiedząc, że nie zastąpią im matki ani ojca. Mali mieszkańcy uczą się wspólnego życia mimo różnic pochodzenia i podziałów, które dla dorosłych bywają nie do przekroczenia. Inspiracją i autorytetem dla młodej zakonnicy staje się jednak Janusz Korczak, prowadzący Dom Sierot przy ulicy Krochmalnej w Warszawie. Choć oba domy różni wyznanie i duchowa tradycja, łączy je wspólna misja – ocalić dzieciństwo, nawet jeśli można ofiarować jedynie jego najskromniejszą, najdelikatniejszą cząstkę.

„Pod milczącym niebem” to pierwszy tom cyklu „Dom wyjątkowy”. Wnikliwa, przejmująca, mądra perspektywa. Fabuła przenosi na do Warszawy do dwudziestolecia międzywojennego, ukazuje skomplikowane ludzkie losy, trudne relacje międzyludzkie i dziecięcy świat. Autorka pięknie pisze, lekko, naturalnie, barwnie, używa gwary warszawskiej. Niepodważalnym atutem powieści są bohaterowie. Skomplikowane, autentyczne, rewelacyjnie wykreowane osobowości, wzbudzają w czytelniku wiele emocji. Siostra Benedykta to postać z krwi i kości. Nieidealna, naznaczona doświadczeniem, z przeszłością, która wciąż daje o sobie znać. Jej wewnętrzne zmagania są bardzo autentyczne. Dzięki fragmentom wspomnień możemy zrozumieć, kim była Lucyna i jak długa, nieoczywista droga doprowadziła ją do miejsca, w którym dziś jest.

“Pod milczącym niebem” opowieść cicha, a jednocześnie niezwykle intensywna. Autorka z ogromną wrażliwością zagląda za mury klasztoru i pokazuje życie, które z zewnątrz może wydawać się uporządkowane i spokojne, a w środku bywa pełne zmęczenia, rozterek i codziennych prób. Nie ma tu lukrowanej wizji powołania – jest za to prawda o człowieku, który każdego dnia na nowo wybiera swoją drogę. Ogromne wrażenie zrobiły na mnie sceny z dziećmi. Każde z nich nosi w sobie własną historię – trudną, czasem bolesną, ale nigdy pozbawioną marzeń.

Tłem wydarzeń jest międzywojenna Warszawa – miasto pełne kontrastów. Z jednej strony świat dawnych elit, z drugiej – ulice, na których bieda i bezradność są codziennością. Obok pozornego bezpieczeństwa klasztornych murów i działań dobroczynnych toczy się życie dzieci różnych narodowości, spragnionych zwykłego przytulenia. Autorka z wyczuciem oddaje klimat epoki – nie przytłacza faktami, ale pozwala go poczuć: w zapachu ulic, w gwarze miasta, w cieniach, które kładą się na ludzkich losach. Subtelnie, ale znacząco obecny jest także Janusz Korczak – jak cichy fundament tej opowieści, przypomnienie, że dziecko zawsze powinno być traktowane z godnością i szacunkiem.

Ta książka dotyka spraw trudnych i wciąż aktualnych: osamotnienia, wykluczenia, społecznych podziałów, losu kobiet pozostawionych bez wsparcia i dzieci, które zbyt wcześnie muszą dorosnąć. A jednocześnie niesie światło. Pokazuje, że dobro nie potrzebuje rozgłosu. Że codzienność – nawet ta naznaczona niedostatkiem – może być miejscem rodzenia się miłości.

Jestem oczarowana i zachwyconą tą historią. To opowieść o cichym bohaterstwie, o odwadze trwania, o sercach, które mimo wszystko nie przestają wierzyć. Mądra, potrzebna, ważna! Z ogromną ciekawością czekam na kolejny tom. Serdecznie polecam! Tatiasza i jej książki :)

Informacje dodatkowe o Pod milczącym niebem:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2026-02-03
Dodał/a opinię: Wiesława Biegańska

Tagi: obyczajowe

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Pod milczącym niebem

Kup książkę Pod milczącym niebem

Cienie zostaną za nami
Katarzyna Majewska-Ziemba0
Okładka ksiązki - Cienie zostaną za nami

Siła nie musi oznaczać przemocy. Oparta na faktach saga historyczno-obyczajowa. Stefania z rodziną zamieszkuje małą wieś przy wschodniej granicy, niedaleko...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba0
Okładka ksiązki - Dotyk marcepanowych marzeń

Przepiękna opowieść o sile marzeń. Lwów w przededniu wojny, wszyscy jeszcze śpią spokojnie, bawią się, kochają i rodzą dzieci, snując plany na przyszłość...

Opad
Opad