Okładka książki - Pod niebem Hiszpanii

Pod niebem Hiszpanii

Na pewno nie raz doświadczyliśmy w życiu sytuacji, gdy wszystko jakby sprzysięgło się przeciwko nam. Niepowodzenia w pracy czy w życiu prywatnym mogą spowodować, że poczujemy się przytłoczeni naszą obecną sytuacją. Wtedy ratunkiem może okazać się zmiana otoczenia. Ale czy to pomoże i pod naszą nieobecność problemy się rozwiążą? Jeśli jesteście ciekawi jak może się zmienić życie po kilkudniowym pobycie w Hiszpanii sięgnijcie po powieść Katarzyny Świderskiej "Pod niebem Hiszpanii".
Lena pracuje w szanowanym wydawnictwie Codziennym. Jednak atmosfera w pracy nie jest najlepsza. Jako jedna z nielicznych tam kobiet codziennie spotyka się docinkami, niewybrednymi komentarzami i lekceważeniem. Pod wpływem pewnej sytuacji Lena impulsywnie odkupuje bilety od swojej imienniczki do stolicy Hiszpanii. Przed nią prawdziwe wyzwanie. Wyruszy w samotną podróż, będzie pierwszy raz leciała samolotem i pierwszy raz wyjedzie poza granice swojego kraju. Na szczęście na miejscu poznaje dwie szalone polki - Romkę i Matyldę. Zaprzyjaźni się z nimi i po kilku dniach w Madrycie wyruszą razem na południe kraju. Podczas tej podróży pozna przystojnego Hiszpana, w którym zakocha się od pierwszego wejrzenia. Czy to jej szansa na miłość i szczęście?
Głowną bohaterką powieści jest niespełna trzydziestoletnia Lena Damięcka. Ta dziewczyna to kolorowy ptak, który uwielbia orginalne stroje, a dusi się w nudnych ubraniach z popularnych sieciówek w nijakich kolorach. Niestety jej styl często nie spotyka się z entuzjazmem otoczenia. Lena to bardzo sympatyczna bohaterka, jednak trochę naiwna. Niemniej od razu sprawia, że czujemy do niej sympatię.
"Pod niebem Hiszpanii" jest ciekawym romansem, w którym pierwsze skrzypce gra słoneczna pogoda i pyszne owoce morza. Autorka ciekawie opisała ten kraj , jego atmosferę włączając w to smaki i zapachy. Czytając mamy trochę wrażenie jakbyśmy tam byli razem z bohaterką książki. Powieść czyta się dobrze. Rodziały nie są za długie, a fabuła interesująca. W książce cały czas się coś dzieje, nie możemy się nudzić nawet przez chwilę. Spora dawka humoru nadaje tej powieści lekkości. Choć zakończenie jest przewidywalne to mnie ono usatysfakcjonowało.
Katarzyna Świderska w swojej powieści porusza kilka ważnych tematów. jednym z nich jest dyskryminacja kobiet w miejscu pracy. Pokazuje, że kobiety są niedoceniane, ich osiągnięcia są ignorowane, a zasługi przypisywane innym osobom, zwykle mężczyznom. Kolejny problemem, na który uwagę zwróciła autorka jest brak tolerancji osób które wyróżniają się z tłumu. Pokazuje, że często gdy wyglądamy inaczej niż znaczna część społeczeństwa jesteśmy z tego powodu wyśmiewani, a nasza osoba oceniana przez pryzmat wyglądu, a nie charakteru i osobowości.
"Pod niebem Hiszpanii" to ciekawy, choć trochę przewidywalny romans z kolorową główną bohaterką. To idealna książka gdy chcemy ptrzenieść się go gorącej Hiszpanii w co raz to chłodniejsze wieczory.

Informacje dodatkowe o Pod niebem Hiszpanii:

Kup książkę Pod niebem Hiszpanii

Do odkochania jeden krok
Katarzyna Świderska0
Okładka ksiązki - Do odkochania jeden krok

Łucja Krasińska od lat nie utrzymuje kontaktu z dziadkami. Wiedzie na pozór poukładane życie: ma narzeczonego i syna, z którymi mieszka na jednym z warszawskich...

Tak chciał los
Katarzyna Świderska0
Okładka ksiązki - Tak chciał los

Czy w życiu można wyczerpać limit nieszczęść? Dominika nie raz się nad tym zastanawiała. Niespełna trzydziestoletnia malarka zdążyła już pochować matkę...