Okładka książki - Podchody

Podchody

ŚMIERTELNA UKŁADANKA

„Podchody” to literacki debiut Katarzyny Żechowicz - Wygryz. Powieść ukazała się nakładem wydawnictwa LeTra. Jeżeli nie boicie się przyjąć rzuconej przez autorkę rękawicy i wziąć udział w bardzo niebezpiecznej zabawie, to doskonale trafiliście. W tej grze stawką może być życie...

Józka jest młodą kobietą pracującą w wydawnictwie. Lubi rozrywkowe życie i nie może doczekać się realizacji swoich wakacyjnych planów, czyli wyjazdu z przyjaciółmi na Ibizę. Tymczasem okazuje się, że jej szef już zaplanował dla niej wyjazd. I to wcale nie rekreacyjny. Józka zostaje wysłana do Włoch, gdzie ma przez miesiąc pracować w zaprzyjaźnionym wydawnictwie i wyszukać dla swojego pracodawcy bestseller. Być może nie byłoby to złym pomysłem, gdyby nie fakt, że położone w Kalabrii miasteczko, do którego ma się udać, wydaje się nudne i pozbawione atrakcji. Po przybyciu na miejsce okaże się, że skrywa ono mroczną historię. Dziesięć lat temu, w trakcie tradycyjnej plenerowej gry, zaginęła młoda kobieta. Widmo tamtych wydarzeń ciągle jest żywe wśród mieszkańców. Pewnego dnia Józka znajduje tajemniczą kopertę. Okazuje się, że gra właśnie się rozpoczęła... Czy Józce uda się odkryć tajemnice przeszłości? Dokąd zawiodą ją odkryte w kopercie wskazówki?

Położona na południu Włoch Kalabria to rejon, który ciągle pozostaje poza oficjalnym szlakiem turystycznym. Małe miasteczka, zróżnicowane ukształtowanie terenu i bliskość mórz - Jońskiego i Tyrreńskiego sprawiają, że kraina ta potrafi oczarować. Jednakże, jak większość kraju, trawiona jest licznymi problemami. Jednym z nich jest działalność wyjątkowo brutalnej mafii. Katarzyna Żechowicz - Wygryz doskonale poznała Kalabrię wraz ze wszystkimi jej zaletami, jak i wadami. Zrobiło na mnie duże wrażenie to, jak barwnie potrafiła w swej powieści oddać charakter tego regionu zachowując duży obiektywizm. „Podchody” są niesamowitą literacką podróżą do miejsc, które mało kto z nas zna. Kreślone piórem Żechowicz - Wygryz krajobrazy Kalabrii pobudzają wyobraźnię, a kolorami i smakami oddziałowują na zmysły. Jest to portret Włoch, które są krajem wielu sprzeczności. Z jednej strony to jeden z najczęstszych kierunków wakacyjnych wypraw, ale takźe państwo, które boryka się z wieloma problemami. W wielu miejscach biedne, zaniedbane, brudne. Tym, co stanowi wielką siłę Włochów jako narodu, jest ich wielkie przywiązanie do wartości rodzinnych i kultywowanie tradycji. Każdy region kraju posiada swoją unikalną charakterystykę, język, kulturę. Bez wątpienia jest to kraj, który stanowi oryginalną mozaikę przeszłości, historii i sztuki. Fascynujący obraz Kalabrii stanowi wyśmienite tło dla opowieści o zbrodni. Katarzyna Żechowicz - Wygryz świetnie wykorzystała potencjał drzemiący w tym miejscu i uraczyła nas opowieścią, która łączy w sobie kryminał z prozą obyczajową. Ta obyczajowość jest u Żechowicz - Wygryz bardzo ważna. Są to zarówno rozterki i sercowe uniesienia Józki, jak i złożona mentalność lokalnych mieszkańców, ich życie zdominowane przez tragedię i trudy dnia codziennego. To pogłębiony portret psychologiczny małej grupy społecznej, na funkcjonowaniu której dobitnie odcisnęły się zdarzenia sprzed lat. Bardzo podoba mi się to jak autorka rzeczowo, ale z wielkim taktem prezentuje obraz społeczności dotkniętej przez traumę. Dużą wagę Żechowicz - Wygryz przykłada także do ukazania obrazu Włochów, którzy są społeczeństwem silnie ugruntowanym przez tradycję, nieufnym wobec obcyh, a nawet, pomimo swej pozornej otwartości, dość wycofanym.

Sięgając po „Podchody” mamy to wspaniałe poczucie, że nie stawiamy książce szczególnych wymagań. To debiut, a częstokroć jest tak, że jeżeli debiutant uraczy nas dobrą opowieścią, to przymykamy oko na niedociągnięcia czy drobne błędy. Tutaj nie ma takich dylematów. Powieść napisana jest na wysokim poziomie, językiem, który jest przystępny, ale opatrzony urokliwymi literackimi ozdobnikami. Odnoszę wrażenie, że pisanie tej książki sprawiło autorce dużo radości. Ta lekkość, niewymuszona stylistyka i umiejętność stopniowania napięcia, sprawiają, że bardzo dobrze spędza się czas z tą książką. Jak przystało na kryminał nie brakuje tu dramatycznych wydarzeń. Jest coś ujmującego w tym, jak Żechowicz - Wygryz prowadzi nas przez tę historię. Każdego dnia premierę mają dziesiątki powieści kryminalnych, a wiele z nich zlewa się nam w jedną całość. Tymczasem „Podchody” to nie tylko zgrabnie napisana opowieść o zbrodni, ale także poruszające studium ludzkiej osobowości, która nader często bywa przewrotna. Lokalna gra terenowa, która zamieniła się w arenę zbrodni. Zbrodni wyjątkowo bezsensownej, niezrozumiałej, takiej, którą trudno jest pojąć. Bardzo harmonijnie napisana książka, w której czytelnik ma poczucie uczestnictwa w odkrywaniu zagadki. Interesujący pomysł, który został wykorzystany w stu procentach. Tajemnicze koperty zawierające rebusy, stopniowe poznawanie lokalnych układów i grzeszków skrywanych latami, a wszystko to na tle pięknęj, choć nieco zaniedbanej krainy. Klimat Włoch oddany tak sugestywnie, iż poczuć można ten orzeźwiający letni wiatr na własnej skórze. Skąpane w słońcu miasteczko, które nie różni się od wielu innych. Położone gdzieś daleko od głównego nurtu turystycznego. Mała enklawa tajemnic.

Wstrząsajace wydarzenie z przeszłości, które na zawsze odciska swoje piętno na lokalnej społeczności. Tradycja, która bywa uwierającymi kajdanami. Mity, które żywią się strachem - Katarzyna Żechowicz - Wygryz zaprasza czytelników w podróż do mało znanego rejonu Włoch, gdzie wszyscy bardzo dbają o swoje sekrety. Niepokojąca, oryginalna i frapująca opowieść o kłamstwie, zbrodni i zemście utrzymana w stylistyce wakacyjnej podróży. Autorka operując niewielką liczbą postaci potrafiła wykreować sugestywną historię, a osadzając ją we Włoszech stworzyła konwencję powieści drogi. Z pozoru niewinna zabawa, która przerodziła się w dramat. Miasteczko, które od dekady trwa pod kopułą niedomówień i domysłów i kobieta, której drogę przetną demony mrocznej przeszłości. Czy zawsze warto jest dążyć do poznania prawdy? Jaką cenę trzeba będzie zapłacić za wywołanie duchów sprzed lat? Rewelacyjnie napisana powieść, kapitalnie oddane klimaty włoskich miasteczek i bardzo intrygująca zagadka kryminalna. Czy odważycie się zagrać w „Podchody”?

Informacje dodatkowe o Podchody:

Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2025-04-02
Dodał/a opinię: chico6401

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna Literatura przygodowa Klasyka kryminału

Zobacz opinie o książce Podchody

Kup książkę Podchody

Tiramisu nigdy nie odmawiam. Na słodycze mam oddzielny żołądek.

To moje ulubione miejsce na ziemi. Ten widok koi nerwy i sprawia, że zmartwienia stają się dużo mniejsze, niż są w rzeczywistości. Kiedy patrzysz na coś tak pięknego, nabierasz wiary w ten posrany świat.

Więcej cytatów z tej książki