"Podejrzana" to nie tylko debiut, ale i pierwszy tom serii "Dr Gretchen White".
Dr Gretchen White to psycholog i kryminolog, specjalizująca się w antyspołecznych zaburzeniach osobowości i przestępstw z użyciem przemocy.
Niejednokrotnie pomagała detektywowi Patrickowi Shaughnessy'emu przy trudnych sprawach.
Jej tajemnica zawsze schodziła na dalszy plan. Gretchen jest zdiagnozowaną socjopatką, w przeszłości podejrzaną o zabicie swojej ciotki.
Patrick uważa, że morderstwo uszło jej na sucho. Kiedy otrzymuje sprawę w, której zostaje oskarżona dziewczynka o zabójstwo swojej matki, Gretchen bierze w niej udział.
Mimo, że sprawa wydaje się pozornie prosta to ona dostrzega w Violi coś czego nie widzą inni.
Jeśli dziewczynka nie zabiła, to kto jest winny?
"Podejrzana" to bardzo dobry thriller psychologiczny. Autorka stworzyła niebanalną historię w której prym wiodą bardzo dobrze wykreowani pod względem psychologicznym bohaterowie.
Momentami zastanawiałam się czy psychika ludzka jest w stanie coś takiego wymyśleć, aby sprowadzić wszystkich na manowce, udawać świętego i robić głupca z kogo innego. Dochodzę do wniosku, że jest to jednak możliwe,a fabuła książki nam to świetnie obrazuje.
Tutaj nie ma szybciej akcji, ale karty odkrywane są powoli, by na końcu wskoczył nam joker.
Fani thrillerów psychologicznych myślę, że będą usatysfakcjonowani.
Dla mnie było to bardzo udane spotkanie i wyczekuję następnego spotkania z dr Gretchen i Patrickiem.
Wydawnictwo: Luna
Data wydania: 2022-03-23
Tytuł oryginału: A Familiar Sight
Lukasz Turków
Za każdym razem, gdy mam ochotę dźgnąć kogoś w szyję, ponieważ za wolno idzie przede mną, myślę, jak bardzo byś się tym napawał.
Silne kobiety, różne historie, jedno wspólne wyzwanie Berlin 1933. Po sukcesie debiutanckiej powieści Althea James otrzymuje zaproszenie do Niemiec, aby...
Gretchen... Coś ty zrobiła? Doktor Gretchen White, specjalistka w dziedzinie psychologii i kryminologii, najlepsza konsultantka bostońskiej policji,...
Kiedy pewni ludzie pojawiają się w twoim życiu, ziemia się trzęsie. Inni wywołują zaledwie drganie. Potykasz się na pęknięciu w chodniku i chwile później zapominasz o całej sprawie.