Te książki coś w sobie mają ( mamy też tom pierwszy "Japonia"), że niesamowicie ciekawią najmłodszych czytelników i mój synek, często po tą książkę sięga i prosi o przeczytanie.
Sądzę, że to co przyciąga najmłodszych czytelników to przede wszystkim urocze i ciekawe ilustracje. Nie bez przyczyny zaczynam omawianie tej książki od obrazków, gdyż to właśnie one, to coś co najpierw widzi dziecko.
Dopiero potem, gdy rodzic zaczyna czytać kolejne strony doceniamy wartość tych książek. Bo tym razem jest to niesamowita podróż po Tajlandii, kraju jakże dla nas egzotycznego. Wspólna, literacka podróż wraz z sympatyczną rodzinką i dwójką dzieci: Polą i Frankiem to nie tylko niesamowita przygoda, ale także odkrywanie tajemnic tego pięknego kraju. Zwiedzanie zabytków ( nie pisze Wam jakich, abyście sami mogli się przekonać sięgając po książkę), poznawanie ciekawostek z tego kraju i przepysznej kuchni, sprawiającej, że ślinka cieknie w czasie lektury. A wszystko to podane w interesującej, fabularyzowanej formie. Duży plus za to, że ciekawostki i fakty zostały wplecione w fabułę w taki sposób, że zagubiły swój nudny, encyklopedyczny charakter.
Mam nadzieję, że to nie ostatnia podróż z sympatycznym rodzeństwem. Liczę na wspólne zwiedzanie kolejnego kraju. Tak, bo to taka książka, która zaciekawi nie tylko najmłodszego czytelnika, ale gwarantuję Wam, że i ten starszy nie będzie mógł się od niej oderwać. Ja nie mogłam.
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-11-12
Zaczytanyzakatek
Cześć! To my: Pola i Franek. Razem z rodzicami zwiedzamy świat. Uwielbiamy poznawać nowe kraje i sposoby podróżowania. Polecimy samolotem do Japonii...