Pola i Franek odkrywają Świat. Tajlandia czyli Kraj, w którym tuk-tuki pędzą szybciej niż wiatr
autorka: Paulina Walczak-Matla
Ta książka to prawdziwa podróż bez pakowania walizki. Od pierwszych stron miałam wrażenie, że razem z Polą i Frankiem wsiadam do samolotu i ląduję w świecie pełnym kolorów, zapachów i dźwięków, które dla dziecka są czystą przygodą. Tajlandia pokazana jest tu w sposób lekki, ciepły i bardzo przystępny dokładnie tak, jak powinno się opowiadać dzieciom o świecie.
Najbardziej urzekło mnie to, że autorka nie zasypuje młodego czytelnika suchymi faktami. Zamiast tego prowadzi nas przez kraj tuk-tuków, świątyń, egzotycznej kuchni i codziennego życia ludzi w sposób naturalny, niemal rozmowny. Czytając, czułam, że każde zdanie jest zaproszeniem do zadawania pytań: A dlaczego tak? A jak to wygląda u nas? A czy ja też bym się tam odnalazła? I właśnie to uważam za ogromną siłę tej książki ona nie tylko opowiada, ale pobudza ciekawość.
Ogromnym atutem są ilustracje. Piękne, barwne, dopracowane, pełne detali, które aż proszą się o to, by zatrzymać się na dłużej. To jedna z tych książek, które dziecko chce oglądać nawet wtedy, gdy jeszcze nie czyta samodzielnie. Ilustracje nie są tylko dodatkiem one współtworzą historię i pomagają zanurzyć się w tajlandzkim klimacie.
„Pola i Franek odkrywają Świat. Tajlandia” to książka, która uczy otwartości, pokazuje różnorodność kultur i udowadnia, że świat jest fascynujący właśnie dlatego, że nie wszędzie wygląda tak samo. To idealna lektura do wspólnego czytania, rozmów przed snem i pierwszych dziecięcych marzeń o podróżach.
Zostawia po sobie uśmiech, ciekawość i ochotę, by odkrywać kolejne miejsca. A przecież dokładnie o to chodzi w książkach dla dzieci by zasiewały w nich ciekawość świata.
#PolaiFranek #książkadladzieci #Tajlandiadladzieci #książkapodróżnicza #piękneilustracje #czytamyrazem #dziecięcaciekawość #książkadorozmowy #małypodróżnik #edukacjaprzezopowieść
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2025-11-12
Paulina Wontka
Cześć! To my: Pola i Franek. Razem z rodzicami zwiedzamy świat. Uwielbiamy poznawać nowe kraje i sposoby podróżowania. Polecimy samolotem do Japonii...
Cześć! To my: Pola i Franek. Razem z rodzicami zwiedzamy świat. Tym razem zapraszamy was na wspólną wyprawę do kraju pełnego słońca i najlepszej pizzy...