To była miłość od pierwszego wejrzenia! 💕 Kiedy zobaczyłam okładkę „Włochy, czyli kraj, w którym lody są najlepsze”, od razu poczułam ten wakacyjny klimat. Słońce, Toskania i tytuł, który obiecuje najważniejszą misję – sprawdzenie, czy włoskie lody rzeczywiście są najlepsze na świecie! 🍦
Razem z Polą i Frankiem wyruszamy w podróż do Włoch. Zamieszkamy w prawdziwym toskańskim domu z basenem, podziwiając zielone wzgórza. Ale to dopiero początek! Czekają na nas wspólne gotowanie – robienie pizzy w kształcie dinozaura, próbowanie pysznych makaronów i oczywiście degustacja lodów. A to wszystko przeplatane zwiedzaniem – od Krzywej Wieży w Pizie po gorące termy. Ta książka to nie tylko opowieść, ale przede wszystkim przeżywanie przygód i radosne spędzanie czasu w gronie najbliższych.
Pola i Franek to para, która od razu skrada się do serca. Są ciekawi świata, pełni energii i zarażają swoim entuzjazmem. Czytałam z uśmiechem na twarzy, a dzieci, które miały okazję poznać tę historię, od razu wyłapywały podobieństwa do własnych rodzinnych wyjazdów. To właśnie ta autentyczność sprawia, że historia jest tak bliska i prawdziwa.
Akcja toczy się w idealnym tempie – nie za szybko, nie za wolno. Paulina Walczak-Matla ma lekkie pióro, które sprawia, że książkę czyta się w mgnieniu oka (zwłaszcza że liczy zaledwie 32 strony!). Jej styl jest ciepły, pełen humoru i rodzinnej perspektywy. To połączenie sprawia, że nawet dorośli z przyjemnością sięgną po tę lekturę.
Dla kogo? Dla każdego, kto kocha Włochy!
To idealna propozycja dla ciekawych świata dzieci i ich rodziców. Sprawdzi się zarówno przed podróżą do Włoch, jak i w deszczowe popołudnie, kiedy marzymy o słońcu. To książka, która inspiruje do wspólnych wypraw i pokazuje, że każda podróż może stać się niezwykłą przygodą.
Moja ocena: 10/10 🌟
Polecam z całego serca – to taka mała, urocza perełka, która wprowadza w cudowny, włoski nastrój.
BRUNETTE BOOKS
Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2026-03-25
brunetkabooksrec
Dla insulinoopornych i wszystkich uzależnionych od słodyczy! Detoksy cukrowe o Zakłady z koleżankami o Antysłodyczowe wyzwania Czy ty też próbowałaś...
Cześć! To my: Pola i Franek. Razem z rodzicami odkrywamy świat. Zapraszamy was na wspólną wyprawę do słonecznej Chorwacji. Zamieszkamy na kempingu...