Recenzja
„Policjantka i romantyk”
Cykl: Lisica (tom 3)
Autor: Witold Horwath
Wydawnictwo: REPLIKA
Jeśli powieść mogłaby pachnieć, Policjantka i romantyk pachniałaby dymem z papierosa, czarną kawą w dworcowym barze i perfumami kobiety, która nie waha się zadać trudnego pytania.
„Policjantka i romantyk” to świetnie skonstruowany kryminał na czele z wyrazistą bohaterką. Powieść przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom zagadek detektywistycznych, ale także tym, którzy cenią sobie literaturę z klimatem i dobrze oddanym kontekstem historycznym. To kryminał z domieszką romansu, ironii i społecznej refleksji, książka, która zaskakuje stylem i nieoczywistym podejściem do znanych schematów. Granica między codziennością a zbrodnią zaciera się w zaskakujący sposób.
Autor snuje intrygę z wyczuciem, łącząc cięty humor z psychologiczną głębią postaci. Jeśli myślisz, że kryminał nie może być zmysłowy, a romans nie potrafi przemycać napięcia rodem z najlepszych thrillerów, Policjantka i romantyk to książka, która wywróci Twoje czytelnicze przyzwyczajenia do góry nogami. Autor zadbał o historyczne niuanse, nie zapominając przy tym o dynamicznej akcji i ciekawych dialogach. Autor z wprawą snuje fabularną nić, to nie sznurek, a stalowa linka, która prowadzi Cię przez świat bohaterów. Sceny są filmowe, pełne napięcia i detalu. Ta historia, nie tylko wciąga, ona uwodzi. Nie błyskotliwym twistem czy tanią sensacją, lecz klimatem, językiem i bohaterami, którzy żyją tuż obok, choć trochę w cieniu. To powieść, którą się czuje, w napiętych mięśniach, w zawieszonej ciszy, w dialogach, które iskrzą.
Witold Horwath zabiera nas do Warszawy, ale nie tej ze szkolnych pocztówek czy korporacyjnych biurowców. To miasto pulsujące podskórnym życiem, pełne dymu, emocji i niepokojących sekretów. W samym jego sercu staje ona, Hanka Lubochowska, kobieta, której nie sposób zapomnieć. Inteligentna, błyskotliwa, a przy tym niebezpiecznie uwodzicielska. Gdy wchodzi do pokoju, nie tylko zapada cisza, zapada decyzja, że warto pójść za nią, choćby w ogień.
Narracja prowadzona jest naprzemiennie z perspektywy Hanki i jej przyjaciela Smyka, nieco romantycznego, ale przenikliwego obserwatora. Ten zabieg dodaje historii głębi i różnorodności spojrzeń, a także pozwala lepiej poznać motywacje i emocje bohaterów.
Hanka to postać z krwi i kości, inteligentna, przebojowa, niepokorna, przenikliwa, pełna sprzeczności niezależna kobieta, która daleko wyprzedza swoje czasy. Z jednej strony uwodzicielska i pewna siebie, z drugiej szukająca czegoś więcej niż tylko kolejnego śledztwa czy przygody. Rozdarta między pragnieniem wiedzy (bo zaczyna studia) a powinnością wobec spraw, które domagają się rozwiązania. Już sam jej pomysł na studia to istny akt odwagi, zmierzyć się z nowym światem, gdy jej nazwisko budzi niepokój jeszcze przed pierwszym wykładem. Tam spotyka Symka, młodego mężczyznę z prowincji, który przypomina nieco romantycznego bohatera XIX-wiecznej literatury, zagubionego, zakochanego i zdeterminowanego. Jego wybranka, Mela, nie jest jednak wolna. Czuwa nad nią Edmund, brat z ambicjami handlarza emocjami i uczuciami – gotów oddać siostrę w ręce bogatego nuworysza, byle zyskać dla siebie.
A to dopiero początek. W tle powoli, jak mgła snująca się, pojawia się groźba, morderca z półświatka znów uderza. I chociaż początkowo wszystko wskazuje na przypadkowych cyganów spotkanych na dworcu – Horwath pokazuje nam, że to tylko powierzchnia. Zbrodnia, która początkowo pachnie tanim sensacyjniakiem, okazuje się lustrzanym odbiciem społeczeństwa, ukazuje, że nie tylko margines bywa niebezpieczny. Dlaczego warto?
Bo to powieść, która nie kokietuje ona zaprasza Cię do świata, gdzie zbrodnia ma ludzką twarz, a miłość nie zawsze jest odpowiedzią. Gdzie kobieta nie jest tylko dodatkiem do mężczyzny, ale sama rozdaje karty.
Polecam. Jeśli lubisz bohaterki z charakterem, nieoczywiste zwroty akcji i miejską literacką jazdę bez trzymanki – sięgaj w ciemno.
Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2024-10-08
Mirela Marcinek
Młody prokurator odkrywa nagle mroczną tajemnicę przeszłości swojej żony. To pierwszy, jakże dramatyczny, punkt zwrotny powieści. A potem, jak w słynnej...
Rok 2004. W podwarszawskim Konstancinie, przy słynnej ścieżce zdrowia w lesie chojnowskim, policja po anonimowym telefonie odnajduje zwłoki dwóch amerykańskich...