Okładka książki - Półprawdy

Półprawdy

No i mamy kolejną topkę roku i to tej samej autorki. Do "Zwierciadeł" dołączają "Półprawdy" i ja proszę Państwa, nie mam pytań. Książki Melki Kowal są niezwykłe. Może częściowo wpływa na to fakt, iż trudno zaklasyfikować je do jednego gatunku i dzięki różnorodności, której dotykają i swobodzie, jaką daje niezakleszczanie się w obrębie jednej konwencji, te historie nabierają wielowymiarowości, która wprost pochłania od pierwszej strony i nie pozwala się oderwać. Zawsze przy pisaniu recenzji książki, która mnie zachwyciła mam ten sam problem: jak ująć w słowa i zamknąć w tych maksymalnie dwóch tysiącach znaków swoje wrażenia, abyście choć trochę poczuli to, co ja i zechcieli przeczytać taką powieść? Aronoł, jak mawia klasyk, ale postaram się to zrobić jak najlepiej.

✨️Kto pokocha?

Każdy. Dziękuję, do widzenia. A tak poważnie, to jestem przekonana, że przypadnie do gustu fanom mieszanek gatunkowych. "Półprawdy" to połączenie thrillera psychologicznego i romansu, a oba te gatunki pięknie się tu równoważą i uzupełniają. Ja wiem, że jak fani thrillera słyszą "romans", to dostają białej gorączki, ale wierzcie mi na słowo, ta historia ani odrobinę nie jest przesłodzona, nie ma w sobie za wiele ze sztampowych miłosnych opowieści. Tu bez thrillera nie ma romansu, a bez romansu nie ma thrillera. Tę powieść pokocha każdy, kto lubi motyw trudnej, traumatycznej przeszłości.

✨️Za co pokochasz?

Za wszystko. Dobra, już przestaję. Za perfekcyjnie oddany klimat domestic noir, to na pewno. Aurelie to dziewczyna z mroczną przeszłością, na ciele i w sercu nosi mnóstwo blizn oraz tajemnic, których wyjawienie może różnie się skończyć. Pokochasz za Silasa, którego nie sposób nie kochać, chociaż na początku może denerwować, to jednak zyskuje przy bliższym poznaniu. Pokochasz za całą, misternie utkaną sieć wydarzeń, które z czasem pięknie się ze sobą łączą. Pokochasz za autentyczne postaci i takie same dialogi oraz za plastyczny, barwny, sposób, w jakim budowana jest cała historia.

✨️Czy ja pokochałam?

"Półprawdy" dały mi wszystko to, czego oczekuję od książki. Dały mi spokój, śmiech, łzy i strach. Melka potrafi grać na emocjach czytelnika i bawić się z nim w kotka i myszkę, nie zapominając przy tym o konsekwentnym prowadzeniu historii. Ta powieść genialnie łączy pozytywne emocje ze strachem i poczuciem zagrożenia. Wątek polowania na "tego złego" i motyw stalkera — mistrzowsko rozegrany, choć od pewnego momentu domyślałam się, kim może być, to ani trochę nie przeszkadzało mi to w odkrywaniu kolejnych warstw powieści. Kocham tę książkę za wątek Aurelie i Silasa — niby oczywisty, a jednak nie do końca. Ich przepychanki słowne i złośliwości dodały tej historii lekkości i pozwalały na moment zapomnieć o czającym się za rogiem złu.

✨️Czy polecam?

Patrz wyżej. Jeśli tylko jesteś otwart* na takie połączenie gatunków, to ta książka będzie strzałem w dziesiątkę, a później długo o niej nie zapomnisz.

✨️O czym jest?

Aurelie, popularna autorka kryminałów ukrywająca się pod pseudonimem Autumn Jack, od lat żyje w sieci zgrabnie utkanych kłamstw, które chronią ją przed światem — i przed przeszłością. Gdy zaczyna znajdować tajemnicze liściki zostawiane w przypadkowych miejscach, jej spokojne życie zamienia się w koszmar. Ktoś ją obserwuje, a jego intencje stają się coraz bardziej niepokojące. Zignorowana przez policję, Aurelie musi zmierzyć się z własnymi sekretami i wrócić tam, gdzie wszystko się zaczęło.

Informacje dodatkowe o Półprawdy:

Kup książkę Półprawdy

Zwierciadła
Melka Kowal0
Okładka ksiązki - Zwierciadła

A jeśli największa prawda o Tobie... to ta, że potrafisz kochać? Chloe od lat kończy związki szybciej, niż zdążą zacząć się na poważnie. Nie dlatego...

Maski
Melka Kowal0
Okładka ksiązki - Maski

Jak bardzo może namieszać jeden wieczór? Taki, gdy możesz być kim chcesz i obowiązuje tylko jedna zasada... Poppy po odkryciu licznych zdrad wieloletniego...