„Porachunki bezimiennej pisarki” Alice Basso to pierwszy tom cyklu o Vani Sarca – i zarazem bardzo udany początek tej nietuzinkowej serii.
Przyznam, że czytałam tę książkę już jakiś czas temu, ale do dziś pamiętam, jak bardzo mi się podobała. Co ciekawe, mimo bardzo pozytywnego odbioru, z jakiegoś powodu wciąż nie sięgnęłam po kontynuację – ale wiem, że z pewnością do niej wrócę.
To powieść oryginalna i niebanalna – nie tylko w formie, ale przede wszystkim w treści. Zmusza do refleksji nad etyką pisarską, własnymi wyborami i pragnieniami, a także nad tym, co naprawdę liczy się w relacjach międzyludzkich. W subtelny sposób porusza temat przyjaźni, miłości, a także toksycznych więzi, których czasem nie chcemy – albo nie potrafimy – dostrzec w naszym otoczeniu.
Cenię sobie literaturę włoską, a Alice Basso po raz kolejny utwierdziła mnie w przekonaniu, że włoskie powieści mają w sobie wyjątkowy klimat i charakterystyczną lekkość, nawet jeśli dotykają poważnych tematów.
Styl Basso jest pełen ironii, inteligentnego humoru i celnych obserwacji – to właśnie sprawia, że książka zostaje w pamięci na dłużej. Vani Sarca to bohaterka, którą trudno pomylić z kimkolwiek innym – silna, błyskotliwa, a jednocześnie pełna sprzeczności.
Zdecydowanie polecam tę książkę miłośnikom literatury z pazurem, nietuzinkowych bohaterek i włoskiego temperamentu. Sama z pewnością wrócę do tego cyklu – bo wiem, że warto.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2021-05-12
Tytuł oryginału: Limprevedibile piano della scrittrice senza nome
Roksana
Vani Sarca, zdolna ghostwriterka o wyjątkowej osobowości, jest świeżo po rozstaniu z Riccardem. Na szczęście nowa praca na stanowisku konsultantki do spraw...
Najkrócej mówiąc, ghostwriter to osoba, która pisze zamiast kogoś innego, ale to ten inny podpisuje książkę.