Francesco i Ernesta w dalszym ciągu prowadzą w miarę spokojne życie u swojego boku. Rodzinna, mała piekarnia zarabia na siebie, mimo ciężkich czasów, które niewątpliwie zbliżają się do Europy.
Obok nich wyrasta już drugie pokolenie. Za sprawą dzieci, małżeństwo przeżywa wzloty i uniesienia, obserwując jak dobrze sobie radzą. Niestety nie brakuje też rozterek.
Tradycyjna rodzina licząca na to, że dzieci pomogą im w prowadzeniu piekarni mierzy się z młodzieńczą krwią, która ciągnie ich syna do nauki. Giovanni, bo o nim tu mowa, za sprawą dobrze zdanych egzaminów udaje się do mediolańskiej uczelni gdzie, pomimo sprzeciwu rodziców będzie pobierał nauki.
Ja to często bywa, na uczelni spotka też pierwszą miłość, która pochłonie go do tego stopnia, że nauka zejdzie na drugi plan.
„Poranki smakują kawą” to drugi tom sagi Rodziny Consonni” pióra Sabiny Waszut. Jest to obyczajowa historia rodzinny włoskich piekarzy, którzy na przekór wszystkim i całemu światu postanowili zawalczyć o swoje szczęście, jednocześnie obdarowywać nim wszystkich wokół w postaci ciepłych bochenków chleba.
Historia ta jest też mocno naznaczona dramaturgią z uwagi na to, że gdzieś w tle cały czas słychać głosy o zbliżającej się Wielkiej Wojnie i rodzącym się w Europie faszyzmie.
Autorka mimo to potrafiła napisać książkę, która w miarę czytania otula czytelnika błogą radością i troską o dalsze losy tej cudownej włoskiej rodziny. A dodając do tego, to że cały czas mamy wrażenie, że gdzieś obok unosi się zapach chleba wyciągniętego właśnie z pieca i świeżo zaparzonej kawy to mamy gotowy przepis na idealną książkę na jesienne wieczory.
Gorąco polecam Wam tę serię.
Wydawnictwo: Książnica
Data wydania: 2025-09-10
Język oryginału: Polski
ZaczytanyGlina
Zielony byfyj, kuchenny kredens Zosi Zaleskiej, stoi teraz w nowym mieszkaniu rodziny. Wiatr przegnał już wspomnienia o zimnej izbie w ponurej...
Wzruszająca i przywołująca wspomnienia opowieść ze Śląska. "Piękna historia o przyjaźni, sile rodzinnych więzi i szacunku do drugiego człowieka ponad...