💚 „ℙ𝕠𝕣𝕫𝕦ć 𝕤𝕨ó𝕛 𝕤𝕥𝕣𝕒𝕔𝕙” ℝ𝕠𝕓𝕖𝕣𝕥 𝕄𝕒ł𝕖𝕔𝕜𝕚 💚
Możesz porzucić nadzieję, ale nigdy nie uwolnisz się od siedzącego w tobie strachu.
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
"Porzuć swój strach" to kontynuacja "Najgorsze dopiero nadejdzie", obie te książki łączy zawiła akcja, która nie pozwala odłożyć ich na bok. W drugiej części autor wprowadził kilka nowych wątków, tropów i hazard. Jednak mimo tego klimat powieści pozostał taki sam.
W drugim tomie Marek Bener działa na swój własny rachunek. W tym celu założył gazetę i zatrudnił do pomocy Aldonę Terlecką. Jego współpracownica zajęła się badaniem nielegalnego hazardu, a on na sprawie zaginięcia. Choć on sam nie potrafił odnaleźć własnej żony, jednak inne osiągnięcia sprawiają, że odzywa się do niego pewien biznesmen, który chce, żeby odnalazł jego córkę. Czy rozwiązanie tej zagadki pozwoli mu zrozumieć, dlaczego Agata, jego ciężarna żona, zniknęła?🤔
Doskonale rozbudowana fabuła, która wciąga czytelnika na długie godziny, wyraziści bohaterowie i akcja, która z każdą stroną coraz bardziej zaskakuje, to nic innego jak przepis na udany thriller. Temat hazardu został bardzo dobrze opisany. Człowiek od niego uzależniony musi grać, tu nawet nie chodziło o pieniądze, a o poważne uzależnienie od hazardu, od grania. Ten wątek może otworzyć oczy wielu ludziom, którzy nie wiedzą, z czym borykają się takie osoby. Główny bohater zdążył nas już przyzwyczaić do tego, że wiecznie pakuje się w kłopoty, nie zważając przy tym na konsekwencje. Sprawa z zaginioną dziewczyną może nawet narazić jego bliskich. Jednak Marek nie spocznie dopóki nie odkryje prawdy.
Klimat historii stworzonej przez Małeckiego jest tak tajemniczy i wciągający, że nie można się oderwać od lektury. Coraz to nowe fakty i zagadki odkrywane przez bohaterów sprawiają, że ciężko oderwać się od lektury. Robert Małecki zaserwował nam pełen zwrotów akcji i niespodziewanych tajemnic thriller. Intryga, kłamstwa, hazard, doprowadzają do tragicznych skutków. Książkę czyta się ekspresowo, aż bym powiedziała, że za szybko. Ale tak to jest z dobrymi książkami. Spełniła wszelkie moje oczekiwania, zdecydowanie warta polecenia. Znajdziemy w niej to czego oczekujemy od kryminału: zagadkę, ciekawie wykreowanych bohaterów, których nie sposób nie polubić i dreszczyk emocji, który nie pozwala podejść do powieści obojętnie. Polecam!
Informacje dodatkowe o Porzuć swój strach:
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2017-08-30