Okładka książki - Porzucone dziecko

Porzucone dziecko

Marcel Moss po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać thrillery psychologiczne, które trzymają w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. „Porzucone dziecko” to mroczna, przejmująca i głęboko emocjonalna opowieść o przeszłości, która nie pozwala o sobie zapomnieć, i o traumie, która kształtuje całe życie człowieka.

Głównym bohaterem jest Kornel Malicki – autor bestsellerowych reportaży. Na pierwszy rzut oka jego wyjazd do Cisowic, malowniczej miejscowości w Bieszczadach, ma być próbą ucieczki przed problemami i szansą na spokojniejsze życie dla jego rodziny, zwłaszcza chorej żony. Jednak za tą decyzją kryje się coś więcej – pragnienie zemsty za koszmarne doświadczenia z dzieciństwa, które Kornel przeżył jako porzucone dziecko.

Fabuła powieści toczy się dwutorowo – w przeszłości (rok 1991) poznajemy dramatyczne losy małego chłopca znalezionego nocą przy drodze, a w teraźniejszości (rok 2025) obserwujemy, jak dorosły Kornel wraca do miejsc, w których doświadczył krzywd, by wyrównać rachunki. Ta narracja daje czytelnikowi poczucie wnikania w psychikę bohatera i pozwala lepiej zrozumieć motywy jego działań.

Moss w mistrzowski sposób buduje napięcie i kreśli portrety psychologiczne postaci. Kornel jest postacią złożoną, pełną gniewu, bólu, ale i miłości do rodziny, co czyni go niezwykle wiarygodnym i ludzkim bohaterem. Historia zmusza czytelnika do zadawania trudnych pytań o sprawiedliwość, winę i granice zemsty.

Styl autora jest jak zawsze dynamiczny i wciągający – krótkie rozdziały, pełne emocji dialogi i stopniowe odkrywanie tajemnic sprawiają, że książkę czyta się jednym tchem. Moss nie unika trudnych tematów – porusza problem krzywdy doświadczanej w dzieciństwie, przemocy i jej wpływu na dorosłe życie. Dzięki temu powieść jest nie tylko intrygującym thrillerem, lecz także refleksją nad ludzką psychiką i tym, jak przeszłość potrafi determinować nasze wybory.

„Porzucone dziecko” to książka, która wzbudza wiele emocji – od współczucia i wzruszenia, po gniew i niepokój. To opowieść o bólu, stracie, ale też o sile, by stawić czoła swoim demonom.

Polecam tę powieść wszystkim miłośnikom thrillerów psychologicznych i historii pełnych mrocznych tajemnic. To idealna lektura dla tych, którzy lubią wciągające, wielowarstwowe fabuły i chcą przeczytać coś, co poruszy i pozostanie w pamięci na długo po zamknięciu książki.

Informacje dodatkowe o Porzucone dziecko:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-09-24
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Porzucone dziecko

Kup książkę Porzucone dziecko

Nasz pierwszy rok
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Nasz pierwszy rok

PORUSZAJĄCA, KAMERALNA POWIEŚĆ YA AUTORA KILKUNASTU BESTSELLERÓW. Dziewiętnastoletni Kevin wierzy, że przeprowadzka do dużego miasta zapoczątkuje nowy...

Dom do wynajęcia
Marcel Moss0
Okładka ksiązki - Dom do wynajęcia

,,Mamy trzy dni na podjęcie decyzji. Inaczej rezerwacja przepadnie" - słyszy Amanda od Vincenta, gdy ten pokazuje jej ofertę wynajmu nowoczesnego domu...