Okładka książki - Poszukiwana

Poszukiwana

Okładka jest w kolorze zielonym, widzimy postać, kobietę, a przed nią las. Posiada skrzydełka, które stanowią dodatkową ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Na jednym z nich przeczytacie kilkanaście zdań o autorze. Stronice są kremowe, czcionka wystarczająca dla oka. Gdzieś tam pojawiła się literówka, ale nie przeszkadzała w czytaniu. Odstępy między wersami i marginesy zostały zachowane. Podzielona została na kilka części i rozdziały, które są raczej krótkie.

Jest to moje pierwsze spotkanie z autorem i na ten moment muszę stwierdzić, że ostatnie. Czytało się szybko, co jest na plus. Pomysł na książkę nie najgorszy, ale jakoś mnie nie porwała. Była bez polotu, często wydawało mi się, że jest nuda, mdła, brakuje jej charakteru dla typowego horroru czy powieści grozy. Były momenty gdzie czytałam z większym zainteresowaniem, ale to tylko kilka w całym morzu tych zwykłych, nawet i nijakich, nic nie wnoszących zbytnio.
Nie do końca rozumiem wplatanie wątku chłopaka głównej bohaterki, moim zdaniem nie przyniosło to nic ciekawego do całości.

Bibi jest specyficzną dziewczyną, która tworzy słowem. Przeżyła już trochę, a to, co ją czeka... Rok życia. Nieuleczalna choroba. Jednak ona rzuca wyzwanie. Samej sobie? Chorobie? Lekarzom? Trudno jednoznacznie stwierdzić. Niemniej jednak zawziętość ona ma, ale nie nazwałabym ją swoją książkową przyjaciółką. Nikt z tej powieści nie przypadł mi do gustu. Wydawali mi się dziwni, fałszywi, nie można było im ufać, kompletnie.

Mamy tutaj też wątek fantastyczny, paranormalny, który też zamysł miał dobry, ale coś poszło nie tak z wykonaniem. Odnoszę wrażenie, że książka została napisana na siłę, zdecydowanie mocno przeciągnięta, bo gdyby ją skrócić o te niepotrzebne rozdziały, czytałoby się podejrzewam o wiele przyjemniej i nie wiało by nudą i nie czuć by było znużenia przeciąganiem, a raczej zapełnieniem stron.
Nie wiem czy to ja zaczęłam od kiepskiej powieści pisarza, ale nie mam ochoty poznawać nego dalszych powieści niestety. Nie czuje się przekonana.

Reasumując uważam, że całkiem niezła byłaby to historia, gdyby nie bohaterowie, którzy od razu niemal z góry wydają się fałszywi, zdarzenia - niektóre po naciągane i na siłę, gdyby nie zapychanie stron wątkami zbytecznymi. Oczywiście autor potrafił mnie zaskoczyć i to pozytywnie, ale było tego stanowczo za mało. Szkoda. Nie polecam.

A Wy znacie pióro Deana Koontza? Czytaliście tę powieść?

Informacje dodatkowe o Poszukiwana:

Tłumaczenie: Jacek Spólny
Dodał/a opinię: Angelika Ślusarczyk

Zobacz opinie o książce Poszukiwana

Kup książkę Poszukiwana

Chodziło o pokazanie, że nie można zabić trzystu siedemnastu Amerykanów i przeżyć potem tak długo, by móc się tym chwalić przed wnukami. Musieli znaleźć Al-Ghazaliego, sfotografować jego twarz czy to, co z niej zostało, i pobrać próbkę tkanki do badań DNA. W przeciwnym razie anonimowy palant, który umie korzystać z Internetu, poda się za Al-Ghazaliego i trzydzieści jeden procent Amerykanów mu uwierzy.

Nim dotarła do swego pokoju, jak nigdy przedtem zrozumiała, że dom to nie miejsce fizyczne, tylko miejsce w sercu. W tym niespokojnym świecie przemija wszystko poza tym, co uniesiemy w sercach i umysłach. Każdy dom wcześniej czy później przestawał być domem, lecz nie następowało to wraz z jego rozbiórką. Trwał po zniszczeniu, dopóki żyła chociaż jedna osoba, która go kochała. Dom to historia zdarzeń, a nie tego, gdzie miały one miejsce.

Więcej cytatów z tej książki

Drzwi do grudnia
Dean Koontz0
Okładka ksiązki - Drzwi do grudnia

Melanie porwano od matki, kiedy miała zaledwie trzy latka. Po sześciu latach odnaleziono chorą psychicznie dziewczynkę, wędrującą nago nocą po ulicach...

Szepty
Dean Koontz0
Okładka ksiązki - Szepty

Piękna hollywoodzka scenarzystka uśmierca napastnika, który wdarł się do jej domu. Niebawem zaczyna ją prześladować nieznajomy, łudząco podobny...