Okładka książki - Poszukiwana

Poszukiwana

Tom 2 cyklu Rodzina Szymańskich

"Nie można uciec od przeszłości, choćby była zamknięta w ludzkim sercu. Nie da się wykreślić wspomnień ani koszmarów. One tkwią w nas jak cierń, a kumulowane mogą pchnąć w szaleństwo albo śmieć".

Latem 1941 roku dawne województwo stanisławowskie zostaje zajęte przez Niemców, a życie rodziny Szymańskich rozpada się na kawałki. Łucja, niesłusznie oskarżona o zdradę i współpracę z wrogiem, trafia na zesłanie w głąb ZSRR. Aldona, która przyczyniła się do aresztowania siostry, wspina się po szczeblach partyjnej hierarchii. Konstancja natomiast zostaje uwięziona w getcie w Stanisławowie i każdego dnia walczy o przetrwanie. Rok 1968 przynosi kolejną odsłonę tej rodzinnej historii. Córka wpływowej działaczki partyjnej marzy o wyjeździe na Zachód w ramach stypendium, w czasie gdy Polska doświadcza wydarzeń marcowych, a wojska Układu Warszawskiego wkraczają do Czechosłowacji. Równolegle w Stanach Zjednoczonych była zakonnica, po opuszczeniu klasztoru, próbuje zmierzyć się z przeszłością oraz siostrą, przez którą utraciła kontakt z rodziną.

„Poszukiwana” to druga część trylogii o siostrach Szymańskich. Autor kreśli szeroki, epicki obraz wojennej rzeczywistości Kresów po ataku Niemiec na ZSRR w 1941 roku. Przenikają się tu dwa światy, rzeczywisty i metafizyczny, a bohaterowie zmagają się z traumą, stratą i piekłem historii. Akcja nieustannie zaskakuje, budzi niepokój i podsyca nerwowe oczekiwanie. Perfekcyjnie skonstruowana fabuła splata dramaty, ludzkie słabości i skomplikowane emocje. Autor posługuje się językiem prostym, pozbawionym zbędnych ozdobników, a przy tym niezwykle szczerym. Tworzy świat pulsujący realizmem, napięciem i ludzką niedoskonałością. Bohaterowie są wyraziści, niejednoznaczni, często bezwzględni, nie wszystkich da się polubić. Największą siłą tej historii są bohaterki, trzy siostry. Zupełnie różne, charakterne, wewnętrznie popękane. Każda niesie własny bagaż doświadczeń, lęków i pragnień, które nie zawsze łatwo zaakceptować. Ich relacje pulsują żalem, tęsknotą, poczuciem winy i niegasnącą potrzebą bliskości.

Opowieść, którą chłonie się z zapartym tchem i drżeniem serca. Wojciech Dutka sięga po szerokie spektrum trudnych tematów, od dramatycznych wyborów sióstr Szymańskich, przez bolesne wątki Kresów i napięcia narodowościowe, po losy Polaków w łagrach, formowanie się wojska polskiego na wschodzie i tragedię gett. Pokazuje brutalną machinę wojny, która nie oszczędza nikogo. Szczególnie mocno wybrzmiewają fragmenty z łagrów, surowe, odarte ze złudzeń, ukazujące człowieka w miejscu, gdzie przetrwanie staje się jedynym celem. Opowieść o determinacji, wewnętrznej sile, odwadze, miłości, zdradzie, zemście. W tej części wyraźniej zaznaczony został także wątek metafizyczny. Subtelne muśnięcie nadprzyrodzoności, elementy mistyczne. Ten zabieg nie odbiera historii wiarygodności, przeciwnie, nadaje jej osobliwy, niepokojący klimat.

Wyjątkowa historia! Mocna, niejednoznaczna, pozostająca w czytelniku na długo po zakończeniu lektury. To saga, która nie daje prostych odpowiedzi, ale zostawia z pytaniami, obrazami i emocjami, które trudno uporządkować. Z niecierpliwością czekam na finalny tom. Serdecznie polecam! Tatiasza i jej książki:)

Informacje dodatkowe o Poszukiwana:

Kup książkę Poszukiwana

Apostata
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Apostata

Jeden człowiek przeciw barbarzyńcom! Opowieść o Ammianie Marcellinusie, który chciał ocalić Rzym dla potomnych...Imperium rzymskie, IV wiek. Po śmierci...

Bractwo mandylionu
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Bractwo mandylionu

Osadzony w mrokach średniowiecza thriller historyczny młodego polskiego pisarza, autora "Krwi faraonów" i "Tańca szarańczy". Anglia, rok 1170. Młody szlachcic...