🌼 „𝓟𝓸𝓽ę𝓰𝓪 𝓭𝓸𝓫𝓻𝔂𝓬𝓱 ż𝔂𝓬𝔃𝓮ń” 𝓐𝓰𝓷𝓲𝓮𝓼𝔃𝓴𝓪 𝓚𝓻𝓪𝔀𝓬𝔃𝔂𝓴 🌼
▪𝗥𝗘𝗖𝗘𝗡𝗭𝗝𝗔 ▪
„Potęga dobrych życzeń” to drugi tom cyklu Agnieszki Krawczyk zatytułowanej „Zwyczajna magia”. Na wstępie zaznaczę, że konieczna jest znajomość pierwszego tomu - czyli „Całe szczęście świata” by w pełni cieszyć się lekturą. ✨
🌼 Kolejny raz odwiedzamy bohaterów powieści „Potęga dobrych życzeń”. Tego lata wiele wydarzy się w Czystej Wodzie. Renata i Michalina nadal zajmują się renowacją zabytkowego malowidła. Dawid zajmuje się kręceniem nowych scen do serialu. Jednak wywołuje to wśród mieszkańców niepotrzebne konflikty. Profesor Biernat dochodzi do siebie po wypadku, a Irena nadal nie zyskała sympatii. Czy dla Michaliny, Renaty i Poli przyjdzie czas na porywy serca, szczerość i uporanie się z przeszłością? 🌼
Akcja książki rozgrywa się powoli, nie ma tu jakiś porywających zwrotów akcji, ale właśnie to sprawia, że tę historię odbiera się tak emocjonalnie. Otula niczym ciepły koc i wprawia czytelnika w melancholijny nastrój. Bohaterowie są tak wyraziści, każdy z nich został wykreowany w niepowtarzalny sposób. Nie dość, że nie nudzą, to w dodatku są bardzo autentyczni w tym co robią. Autorka zawsze kreuje bohaterów w taki sposób, że czytając mamy wrażenie, jakbyśmy znali ich od lat. Są interesujący, mają swoje wady i tajemnice.
Do mnie morał tej powieści naprawdę mocno trafił i pozwolił mi nawet na chwilę zastanowić się nad własnym życiem i własnymi wyborami, które niekiedy okazują się być złym posunięciem. Jednak takie jest życie, nigdy nie wiemy co czeka nas za zakrętem.
Uwielbiam tę serię za jej cudowną, nieskomplikowaną i nieprzekombinowaną fabułę. Ale również za to, jak wiele cudownych emocji we mnie wywołała. Autorka w niezwykły sposób otula słowem i sprawia, że czytelnik ma ochotę na chwilę się zatrzymać i zastanowić nad pewnymi kwestiami. Ta książka jest do bólu szczera i prawdziwa, dlatego tak bardzo mi się spodobała. Nie ma w niej sztuczności, ani słodkości. Jest naprawdę dobra, dlatego jeśli macie okazję, to sięgnijcie po tę książkę! Znajdziecie w niej historię o poszukiwaniu szczęścia, o przyjaźni, która dodaje skrzydeł i nadziei, która mimo wszystko tli się w codziennych rozterkach.
„Potęga dobrych życzeń” Agnieszki Krawczyk wybrzmiewa niesamowicie emocjonująco, sprawiając, że nie sposób oderwać się od lektury. Dawno nie czytałam tak mądrej i wzruszającej książki.❤
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-05-21
Małgosia Szydlak
"Czary codzienności", bestsellerowa saga Agnieszki Krawczyk! Trzy tomy: "Siostry", "Przyjaciele i rywale" i "Słoneczna przystań" w jednym pakiecie...
Lato dobiega końca, a w Czystej Wodzie wciąż iskrzą konflikty. Rafał Skierka walczy ze swoją matką Ireną o zabytkową basztę z polichromią. Doktor Ina...