Chętnie sięgacie po powieści obyczajowe? Lubicie historie o rodzinnych tajemnicach, skrywanych skrzętnie przez wiele lat? Jeśli tak, to koniecznie sięgnijcie po „Powiedz mi to szeptem”. To przejmująca powieść o trudnych relacjach, o tym, jak łatwo oceniać innych.
Bohaterką powieści jest Maisey Addington, samotnie wychowująca nastoletnią córkę. Pewnego dnia kobieta dowiaduje się, że jej matka jest w szpitalu, a ojciec prawdopodobnie zostanie oskarżony o znęcanie się nad żoną. Maisey wraz z córką jedzie do rodzinnego domu, by sprawdzić, co tam naprawdę się wydarzyło. Będzie musiała zmierzyć się ze swoją przeszłością, z byłym partnerem, który za wszelką cenę będzie chciał utrudnić jej życie, a także ze wspomnieniami swoich rodziców. Autorka zdecydowała się na formę pamiętnika, w którym matka Maisey opowiada historię swoich życiowych wyborów, dokonanych wiele lat temu. To przejmująca opowieść o bólu, miłości, ale moim zdaniem przede wszystkim o toksycznych relacjach, związkach, w których niektóre kobiety tkwią latami i z których nie potrafią (a czasem nie chcą) się uwolnić.
„Powiedz mi to szeptem” to poruszająca powieść o zawikłanych relacjach rodzinnych, o konflikcie pokoleń, o wygórowanych oczekiwaniach i o tym, jak trudno zerwać toksyczne i patologiczne zależności. Czy Maisey wybaczy matce to, czego w zasadzie wybaczyć się nie da? Czy będzie potrafiła zrozumieć decyzje podjęte lata temu? Czy wiedząc więcej o przeszłości swojej rodziny, uniknie błędów?
Kerry Anne King opowiada historię zwyczajnej, wydawałoby się, rodziny. Opowiada tak, że nie sposób oderwać się od lektury. Przygotujcie się więc na nieprzespaną noc, łzy wzruszeń i oczy szeroko otwarte ze zdumienia. To historia, która na długo zostanie w pamięci, która porusza, nie będąc przy tym banalną, co często się zdarza w tego rodzaju powieściach. Bardzo gorąco polecam!
Mam tylko jedno ‘ale’ – przypisy! Bardzo mi przeszkadzało wyjaśnianie w przypisach znaczenia słów apostata, groupies czy anatema. Chyba jednak większość czytelników rozumie te słowa bez problemu 😉
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2019-04-10