Okładka książki - Powiedz mi to szeptem

Powiedz mi to szeptem

Uwielbiam książki z tajemnicą rodzinną w tle, a ta już po pierwszych stronach wciąga i interesuje. Spotykamy samotną matkę, która otrzymuje telefon z rodzinnego domu. Okazuje się, że jej matka umiera, a o wszystko zostaje oskarżony jej ojciec, którego ona pamięta jako osobę kochającą i czułą. Co naprawdę się tam wydarzyło?
Maisey wraz z córką jedzie zobaczyć co się wydarzyło i spróbuje rozwikłać tajemnicę. W końcu jak jej kochany ojciec może zostać oskarżony o próbę zabójstwa matki? Jego jako człowieka nie poznaje, jest odwodniony, słaby i myli fakty z fikcją. Czy wszystkiemu winna jest demencja?
Na jaw wychodzą kolejne fakty, w domu znajduje dokumenty, których jej ojciec próbował się pozbyć. Jej matka coś chciała ukryć i zapomnieć o swojej przeszłości. Maisey powoli dochodzi do tego co wydarzyło się tam naprawdę.
Książka jest bardzo smutna i przepełniona rodzinną tragedią. Autorka porusza bardzo dużo ważnych kwestii z jakimi możemy się zmagać. Sporo tutaj o demencji, o starzeniu się, opuszczeniu oraz o przemocy domowej. Widzimy jak wielki może mieć ona wpływ na czyjeś całe życie.
Podoba mi się również jej narracja oraz wstawki z przeszłości, a dokładniej z pamiętnika matki Maisey. To one pomogą nam rozwikłać tą tajemnicę i zobaczyć jak wyglądała jej przeszłość.
Ja jestem pozytywnie zaskoczona i jest to książka, którą na pewno będę polecała innym osobom. Mocna obyczajówka, która daje nam do myślenia i skłania nas do refleksji!

Informacje dodatkowe o Powiedz mi to szeptem:

Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2019-04-10
Tytuł oryginału: Whisper Me This
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Justyna Spandel
Dodał/a opinię: Dagus93

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Powiedz mi to szeptem

Kup książkę Powiedz mi to szeptem