Kiedy zaczynamy w swoje życie wprowadzać świadome zmiany, staje się ono coraz lepsze i sami też czujemy się szczęśliwsi, że wreszcie wszystko układa się tak, jak powinno.
Życie Lilianny zaczyna wychodzić na prostą, cieszy się szczęściem swoich bliskich, babcia rozkwita u boku nowego partnera i ma coraz więcej szalonych pomysłów, a przyjaciółka Brygida wreszcie spełnia swoje marzenia. Kobieta również cieszy się wyremontowanym mieszkaniem i nową posadą, niestety martwi ją jej relacja z Gustawem, która nie posuwa się nic do przodu, a ona zdaje sobie sprawę z tego, że staje się coraz starsza i chciałaby już mieć swoją rodzinę.
Przyznam, że nie mogłam doczekać się dalszych losów o Liliannie Berg i po odłożeniu części pierwszej od razu sięgnęłam po kontynuację. Część druga różni się od pierwszej, znamy już bohaterów i teraz skupiamy się na ich losach w większości radosnych, więc jest tutaj dużo śmiechu. Jest tutaj też również jeden moment smutku, kiedy łzy poleciały z moich oczu i jest to moment odnalezienia przez Lili swojego taty.
Ta historia pokazuje, jak ważne jest posiadanie rodziny i przyjaciół, którzy uskrzydlają i sprawiają, że łatwiej osiągać nam zamierzone cele. Czasami rodziną stają się osoby niespokrewnione z nami i to jest całkiem normalne, ponieważ niektórzy mają w sobie tak dużo miłości i dobra, że są w stanie obdarzyć tym wszystkich, którzy tego potrzebują.
Niesamowicie zżyłam się z tymi bohaterami, pomimo że to tylko dwie części, może to dlatego, że jest tu tak wiele pozytywnych postaci, z których można brać przykład. Autorka świetnie potrafi pokazać słodko gorzkie życie, takie prawdziwe, obnaża wszystkie sekrety ludzkiego życia, ich słabości i rozterki, pokazuje, że warto walczyć przede wszystkim o siebie, ponieważ mało kto docenia siebie samego. Ta opowieść dała mi dużo przemyśleń, a niektóre sentencje na pewno zostaną ze mną na długo, ponieważ są naprawdę piękne.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2019-10-16
Karolina Radlak
Leonie i Helmut są idealnym małżeństwem. Przeżyli wiele lat, planując, że u schyłku życia wrócą do miejsc, które niegdyś należały do ich kraju. Liza przed...
Znudzona codziennością Natalia otrzymuje zaproszenie na zjazd absolwentów ,,Matura 2000". Po powrocie wpada na odważny pomysł, by odnaleźć wszystkich mężczyzn...