Okładka książki - Poza kadrem

Poza kadrem

Na powieść Dagmary Kalinko „Poza kadrem” wpadłem dość niespodziewanie i przypadkiem. Moim przedmiotem zainteresowań jest literatura faktu i sensacyjna. Choć przyznam, mam na koncie też dwie czy trzy pozycje obyczajowe. Ale romans? Gdzieniegdzie natknąłem się, że to erotyk. Pomyślałem czy w moim wieku to jeszcze uchodzi /śmiech/? I zabrałem na wypad nad morze powieść. Wysiadając z pociągu wiedziałem, że to jest jedno z ciekawszych doświadczeń czytelniczych w moim życiu. Przechadzając się po skutym śniegiem i lodem Bałtyku żałowałem, że nie ma tu Sary i Patryka, chociaż później przestałem ale po kolei. Powieść mnie zaskoczyła, spodziewałem się jakiegoś młodzieżowego slangu, rzeczy, których nie zrozumiem, wulgarnego seksu, słowem obcego mi świata. A tymczasem Dagmara niesamowicie dba o język powieści. Mnóstwo cytatów, które niekiedy powodowały opad mojej szczęki. „Nasze wspomnienia się nie zmieniają. One tylko dojrzewają, tak jak i my same”. Pokazane normalne życie, leworęczna ale pisze prawą ręką. Znajome, prawda? Sara o swojej córce mówi i myśli nie inaczej jak Istotka czy Maleńka, urokliwe. Perfekcyjna i zraniona nie dopuszcza do siebie facetów, boi się zaangażowania, wzbrania się przed kolejnym zaufaniem i zawodem. Dużo pracuje jako wzięta fotografka, między innymi wykonuje sesje modeli dla agencji reklamowych. Pojawia się model męskiej bielizny, Patryk. Właściciel kilku siłowni. Nie wie jak zerwać ze swoją dotychczasową dziewczyną. Czuje i na rozum wie, że to nie jest to. Jest mu po prostu źle … Powieść, strona po stronie buduje emocje, pozwala obserwować zachodzące zmiany w bohaterach. I tu bym skończył. Nie było Sary i Patryka to … długo rozmawiałem z poznaną co dopiero Dziewczyną. Słuchając jak opowiada o swoim życiu, wyborach czy bólu zrozumiałem, że jest to powieść o miłości, której nie można ograniczać, zamykać czy kontrolować. Nie można od niej uciekać, należy wschłuchać się w siebie i czekać. Słowem, oddaj mi swój jeden dzień, a ja w zamian dam ci moją jedną noc!

Informacje dodatkowe o Poza kadrem:

Wydawnictwo: Inanna
Data wydania: 2025-06-18
Dodał/a opinię: Andrzej Trojanowski

Zobacz opinie o książce Poza kadrem

Kup książkę Poza kadrem

Opad