Okładka książki - Prawda

Prawda

„Prawda” Ilony Gołębiewskiej to książka, która urzeka klimatem, emocjami i niezwykłą autentycznością. Choć historia Hani Złotowskiej, kobiety wracającej po rozwodzie w rodzinne strony, by poskładać swoje życie, stanowi główną oś fabuły, to nie ona jest tu najważniejsza. Największą wartością tej powieści są emocje, relacje i sposób, w jaki autorka opowiada o trudnych sprawach w ciepły, subtelny sposób.

Od pierwszych stron można poczuć się, jakby samemu przeniosło się do Starego Młyna, miejsca, gdzie czas płynie spokojniej, a codzienność ma smak świeżo wypiekanego chleba. Ta powieść oddziałuje na zmysły i wyobraźnię. W trakcie lektury można niemal poczuć zapach drożdżówek, usłyszeć szum rzeki i zobaczyć krajobrazy okolic Kazimierza Dolnego. To historia, która daje ukojenie i budzi nostalgię za spokojem, jakiego często brakuje w codziennym życiu.

Dużym atutem książki są relacje między bohaterami. Są autentyczne, nieidealne, pełne napięć i uczuć. Gołębiewska nie koloryzuje rzeczywistości, pokazuje ją taką, jaka jest. Szczególnie mocno wybrzmiewa więź Hani z ciotką Martą i siostrami. To właśnie te rodzinne powiązania, poranione, ale silne, dają bohaterom siłę do zmierzenia się z przeszłością i odnalezienia siebie.

Książka porusza tematy bliskie każdemu: powroty do miejsc dzieciństwa, utrata, miłość, rozczarowanie, ale też nadzieja, która pomaga iść dalej. Skłania do refleksji nad tym, jak przeszłość kształtuje teraźniejszość i jak ważne jest wybaczenie sobie i innym. Mimo trudnych wątków lektura nie przytłacza. Przeciwnie, niesie spokój i przypomina, że nawet z bolesnych doświadczeń można zbudować coś pięknego. Dodatkowym urokiem powieści są przepisy i fragmenty historii Starego Młyna, które sprawiają, że książka zyskuje jeszcze bardziej osobisty i rodzinny charakter.

To opowieść, która zostaje w sercu. Pokazuje, jak wielką siłę mają wspomnienia, bliskość i rodzinne więzi. Po przeczytaniu zostaje nie tylko refleksja, ale też ciepło, które jeszcze długo towarzyszy.

Informacje dodatkowe o Prawda:

Kup książkę Prawda

Pamiętnik ze starego domu
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Pamiętnik ze starego domu

Stary dom w Pniewie jest dla Alicji i jej bliskich miejscem, gdzie wreszcie odnaleźli spokój i wzajemne wsparcie. Wydawać by się mogło, że wszystko układa...

Mam na ciebie plan
Ilona Gołębiewska0
Okładka ksiązki - Mam na ciebie plan

Program telewizyjny, który odmienia życie jego bohaterów. Sława, wielkie pieniądze, prestiż. Niebezpieczne związki i wielkie emocje. Lili Antos...