„Prawda” Ilony Gołębiewskiej to książka, która urzeka klimatem, emocjami i niezwykłą autentycznością. Choć historia Hani Złotowskiej, kobiety wracającej po rozwodzie w rodzinne strony, by poskładać swoje życie, stanowi główną oś fabuły, to nie ona jest tu najważniejsza. Największą wartością tej powieści są emocje, relacje i sposób, w jaki autorka opowiada o trudnych sprawach w ciepły, subtelny sposób.
Od pierwszych stron można poczuć się, jakby samemu przeniosło się do Starego Młyna, miejsca, gdzie czas płynie spokojniej, a codzienność ma smak świeżo wypiekanego chleba. Ta powieść oddziałuje na zmysły i wyobraźnię. W trakcie lektury można niemal poczuć zapach drożdżówek, usłyszeć szum rzeki i zobaczyć krajobrazy okolic Kazimierza Dolnego. To historia, która daje ukojenie i budzi nostalgię za spokojem, jakiego często brakuje w codziennym życiu.
Dużym atutem książki są relacje między bohaterami. Są autentyczne, nieidealne, pełne napięć i uczuć. Gołębiewska nie koloryzuje rzeczywistości, pokazuje ją taką, jaka jest. Szczególnie mocno wybrzmiewa więź Hani z ciotką Martą i siostrami. To właśnie te rodzinne powiązania, poranione, ale silne, dają bohaterom siłę do zmierzenia się z przeszłością i odnalezienia siebie.
Książka porusza tematy bliskie każdemu: powroty do miejsc dzieciństwa, utrata, miłość, rozczarowanie, ale też nadzieja, która pomaga iść dalej. Skłania do refleksji nad tym, jak przeszłość kształtuje teraźniejszość i jak ważne jest wybaczenie sobie i innym. Mimo trudnych wątków lektura nie przytłacza. Przeciwnie, niesie spokój i przypomina, że nawet z bolesnych doświadczeń można zbudować coś pięknego. Dodatkowym urokiem powieści są przepisy i fragmenty historii Starego Młyna, które sprawiają, że książka zyskuje jeszcze bardziej osobisty i rodzinny charakter.
To opowieść, która zostaje w sercu. Pokazuje, jak wielką siłę mają wspomnienia, bliskość i rodzinne więzi. Po przeczytaniu zostaje nie tylko refleksja, ale też ciepło, które jeszcze długo towarzyszy.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2025-06-04
ubookmi
Alicja Pniewska ma 37 lat. Porzucił ją mąż, straciła lukratywną posadę, musiała opuścić wygodny apartament. Uciekając przed demonami przeszłości, znajduje...
Nowa powieść bestsellerowej autorki! Potrzeba bycia kochanym określa nasze życia. Błądzimy, szukamy, wciąż mamy nadzieję, że obok nas pojawi się...