Prosta sprawa tylko z pozoru taka może być, nie raz wydaje nam się coś łatwe, a potem okazuje się, że jest całkowicie odwrotnie, tylko czasami nie mamy jak już się wycofać i brniemy w tę sprawę do końca.
Pewien młody mężczyzna postanawia spłacić dług i oddać pieniądze swojemu przyjacielowi Prostemu, niestety na miejscu nie zastaje go a napakowanych gangsterów, którzy chcą mu zrobić krzywdę. Mężczyzna pomimo tego, że jest sam, daje im radę i zaczyna swoje śledztwo, chce odnaleźć przyjaciela i spłacić dług wdzięczności.
Cała książka owiana jest wielką tajemnicą, tak naprawdę prawie nie znamy głównego bohatera, mamy o nim tylko szczątkowe informacje od niego samego, a i tak do końca nie wiemy, czy są one w ogóle prawdziwe. Dziwne jest też to, że mężczyzna chce oddać tylko pieniądze, a ostatecznie ryzykuje swoim życiem, żeby uratować człowieka, który kiedyś pożyczył mu dość małą sumę pieniędzy.
Historia dostarcza nam wielu emocji, jest dość brutalnie i krwawo, są tam tortury i krew więc czujemy obrzydzenie i strach, ale czujemy też współczucie co do bohaterów, którzy tak naprawdę nic nie zawinili, a przypadkiem zostali uwikłani w sprawę. Pomysł na tę książkę jest fajny, jest tutaj wątek mafijny, ale przedstawiony całkiem inaczej niż w innych książkach, mężczyźni są bardzo źli i nic ich nie jest w stanie powstrzymać, ponieważ szef kiedyś pracował w policji, ma tam swoje układy. Do tego wszystkiego siedziba mafii ma swoje miejsc w sali zabaw dla dzieci, w miejscu, gdzie przybywają mamy ze swoimi pociechami, na zapleczu dzieją się okrutne rzeczy.
Jak zawsze musiałam sięgnąć po najnowszą książkę autora, jestem pewna, że przy jego książkach się nie będę nudzić i dostarczą mi ogromu emocji, tak było i tym razem, w jego historiach jest coś takiego, że tych książkę nie da się zapomnieć, każda historia jeszcze bardzo długo siedzi w głowie czytelnika. Autor ma w sobie coś takiego, że każda historia jest inna i nieprzewidywalna, miesza wątki, ale pomimo to razem tworzą spójną całość, od której trudno się oderwać.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2020-10-14
Karolina Radlak
Nie ma nic ważniejszego niż rodzina. Chyba że w grę wchodzą wielkie pieniądze. Wyspa Wolin, Międzyzdroje. Styczeń. Po sezonie nad polskim morzem pustki...
Podobno czas leczy rany. Jednak niektóre nigdy się nie zabliźniają. Najpierw pod torami pociągu ginie Marysia, uczennica ekskluzywnej prywatnej...