"Przeklęty posag " Urszula Gajdowska autorka Wydawnictwo Szara Godzina to drugi tom cyklu Dworek nad Biebrzą. Autorka kolejny raz intryguje i zaskakuje fabułą. Powieść z historią w tle, podsycona romantyzmem, koszmarami, zagadką zaginionych klejnotów sprzed lat, zabiera czytelnika w podróż pełną emocji i zwrotów akcji.
Henrietta Fleming w jednej chwili podjęła decyzję o ucieczce. Dręczona koszmarami których nie rozumie wierzy, że po rozwiązaniu tajemnicy skradzionego posagu odzyska spokój i ściągnie klątwę która ciąży nad jej rodziną. Wyjazd do Anglii dla panienki na wydaniu nie jest łatwy. Dlatego przebrana za staruszkę wsiada na statek, którym płynie również Anthony Atherton. Hrabia wyrusza dopilnować swoje interesy, ale od razu rozpoznaje Henriettę i postanawia dowiedzieć się o co chodzi w tej maskaradzie. Okazuje się, że Anthony w całej tej sprawie odegra znacząca rolę. Do tego okazuje się że panienka Fleming wcale nie jest mu obojętna. Tylko czy złamane niedawno serce otworzy się na nowe uczucie. Czy bohaterowie rozwikłają zagadkę skradzionego posagu? Kto będzie ich sprzymierzeńcem a kto wrogiem? Czy Nigiel Northvode spełni się w roli małżonka? Czy Henrietta zdoła wykręcić się ze wszystkich nieporozumień?
Na te i na wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w książce. Zagadki, tajemnice, dziwne wydarzenia, osoby które pokażą inną twarz, wątki miłosne nie pozwolą Wam odłożyć książki na bok.
Jeśli lubicie czytać romanse historyczne podsycone sensacją i intrygami koniecznie sięgnijcie po książkę. Z bohaterami nie da się nudzić... Oj dzieje się tu bardzo dużo. Do tego w stylu Autorki pojawia się lekkość i odwagą, która w końcu wyszła z ukrycia. Wszak autorka jest bardzo skromną i nieśmiałą osobą.
Ja osobiście polecam i gwarantuję Wam przyjemną lekturę. Z niecierpliwością czekam na kolejną część, aby kolejny raz móc się przenieś w okolice Biebrzy i poznać rozwiązanie zagadki dotyczącej Marysi - Madame Moreau.
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2023-06-15
Kategoria: Historyczne
Kumbrysia
Hrabina Aurelia Plater (z domu Strzelecka) wraca z Indii do kraju i na salony. Nieprzeciętną urodą i fortuną odziedziczoną po zmarłym mężu przyciąga uwagę...
Córki botanika. Bliźniaczki to dwutomowa powieść romantyczno-przygodowa, rozgrywająca się nad polską Biebrzą i w dalekiej Kornwalii na początku XIX wieku...