Kiedy przeczytałam pierwszy tom byłam zachwycona tą historią. Ale autorka zaskoczyła mnie na sam koniec zakończeniem, które do tej pory mnie rozstraja emocjonalnie. Dlatego ciesze się, że kontynuację historii mogłam objąć patronatem. Jestem świeżo po lekturze drugiej części i już wiem, że emocje w tej części są dużo mocniejsze.
Lilka po wypadku jest w stanie śpiączki. Kiedy się budzi nic nie jest już takie samo. Lilka nic nie pamięta, musi na nowo uczyć się wszystkiego. W dodatku czuje, że coś przed nią się ukrywa. Lilka powoli odzyskuje sprawność, stara się poukładać swoje życie na nowo. Czy uda jej się odzyskać pamięć? Czy zaufa na nowo Jacobowi? Czy wszyscy w jej otoczeniu są jej życzliwi?
Jacob odrzucił Lilkę bo myślał, że dzięki temu ja ochroni. Jedna los sobie zadrwił i Lilka uległa wypadkowi. Od tej pory Jacob powoli traci nad sobą panowanie. Alkohol i narkotyki to jego sposób na poradzenie sobie z dramatem. Kocha Lilke ale wyrzuty sumienia coraz bardziej go pogrążają. Kiedy już sięgnął prawie dna trafia na odwyk. Tam przepracowuje wszystko i poznaje Wiktora. Dzięki niemu zrozumiał wiele i zyskał przyjaciela. Czy Jacob odzyska Lilkę?
Muszę przyznać, że czytałam historię z wypiekami na twarzy. Lilka to twarda sztuka, mimo wszystko nie straciła swojej zadziorności. Popełnia błędy, próbuje odzyskać wspomnienia ale nikt nie che udzielić jej odpowiedzi na pytania. Jednocześnie czuje, że Jacob jest dla niej czymś więcej niż sam twierdzi. Czy Lilka odkryje prawdę? Dla Jacoba jest wszystkim, tylko dla niej postanowił zmienić swoje życie. Che odzyskać dziewczynę i naprawić to co zawalił. Tylko czy nie jest za późno.
Postacie są świetnie opisane, fabuła idealnie przemyślana. Nie ma nieścisłości, a wątki są klarowne, spójne i ciekawe. Muszę przyznać, że autorka dalej namiesza nam w głowie. Wprowadzi nam postać Wiktora, młodego człowieka, który pomoże Jacobowi w najtrudniejszym dla niego momencie. Dodatkowo jego nie da się nie lubić. Wiktor stanie się nie tylko podporą dla Jacoba, ale także dla Lilki. Polubi go także Dawid. W naszej historii nie zabraknie osób, które namącą. Taką osobą będzie Hugo, którego polubiłam, a potem zonk odwalił taki numer. No i jest Paweł, który wykorzysta amnezje Lilki, by się do niej zbliżyć. Jeśli czytaliście poprzedni tom, to wiecie co zrobił. Czy Paweł się zmienił? A może to dalszy ciąg realizacji jego planu?
Od początku kibicowałam Lilce w jej powrocie do zdrowia. Miałam żal do Jacoba, że tak się posypał. Z jednej strony mu współczułam z drugiej chciał nim potrząsnąć by się opamiętał. Historia wzbudza wiele emocji. Autorka sprawiła, że nie sposób się od niej uwolnić. I na koniec ale. Otóż cała historia jest piękna, emocjonalna. Pokazuje nam siłę przyjaźni, rodzinne więzi, walkę o siebie. I już to samo w sobie wzbudzało we mnie silne emocje. Ale zakończenie powaliło mnie na łopatki. Nie spodziewałam się tak dramatycznych scen. Do tej pory mam ciarki i łzy same się kręcą w oku. Nie mogłam uwierzyć w to co czytam. Dodatkowo historia kończy się w takim momencie, że jestem rozbita. Autorce gratuluje kolejnej świetnie napisanej książki. I czekam z niecierpliwością na tom trzeci. Mam nadzieje, że będzie bo innej opcji nie widzę. Polecam wam oba tomy. Ta historia wami wstrząśnie.
Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2022-10-07
lalkabloguje
Dwudziestosiedmioletnia Lukrecja to samotna matka, która ponad wszystko ceni swoją wolność i niezależność. Już dawno nauczyła się polegać wyłącznie na...
Niebezpiecznie jest balansować na granicy przyjaźni i pożądania. Lili na co dzień żyje w cieniu swojego nadopiekuńczego brata, Dawida, który stara się...