Dostając tę książkę od autora nie spodziewałam się tego, co w niej przeczytałam. Oczywiście nie będę pisała tekstu w stylu: gdyby nie propozycja to bym nie słyszała o tej książce lub to jest genialne, bo jest!:D
Kochani takich książek brakuje na rynku czytelniczym, dlaczego? Bo uczy tolerancji, bo pokazuje myślenie zwykłego „Kowalskiego” na temat łuszczycy, która w większości społeczeństwa uważana jest za odrazę i coś zaraźliwego, a jak widzisz cytat z okładki „ łuszczycą nie można się zarazić, więc spróbuj tolerancją” i to jest motto dla każdego.
Ogromne pokłony dla autora, że napisał coś bardzo osobistego, bo w książce uwiecznione są zdjęcia autora i etapy walki z łuszczycą. Mam wielu znajomych, którzy mają to coś i uwieźcie mi pomimo
XXI w. nie ma dnia, żeby nie słyszeli coś na temat wyglądu skóry, że pewnie poparzony, że pewnie to świerzb, że brudas, ćpun itp. Poważnie!!
Wiedziałam, że nie mogę się zarazić to na początku nie dają dostępu do siebie, są skryci i naprawdę potrzebowałam dużo czasu żeby mi zaufali. Kurka wodna w naszym kraju trzeba komuś udowodnić, że nie ma się wobec niego złych zamiarów! To jest chore! Większość z nas jest niewyedukowana na tyle żeby zdawać sobie sprawę np. z tego, że łuszczyca nie zaraża. Ludzie potrafią skrzywdzić kogoś takim gadaniem. Łuszczyca to nie Miss Świata, ale można z nią żyć. Minus, że widoczna jest na zewnątrz. W książce poznajemy Łukasza, który boryka się z łuszczycą. Życie jego nie układa się tak jak innym nastolatkom w jego wieku. Choroba powoduje, że chłopak boryka się z akceptacja samego siebie, ma niskie mniemanie o sobie oraz kompleksy, jest wycofany społecznie. Nie będę streszczała wam, co się dzieje w życiu Łukasza, a uwieźcie mi dzieje się i to bardzo dużo! Książka, która nakłania do refleksji i nie zostanie zapomniana. Wierzę w to, że po przeczytaniu jej wielu z was będzie inaczej postrzegało osoby dotknięte łuszczyca lub jakąkolwiek choroba, z którą boryka się dana osoba.
Wydawnictwo: Ridero
Data wydania: 2020-10-01
book_matula Ann Wójcik
Łukasz Wilk założył rodzinę, z którą zamieszkał w malowniczej mazurskiej wsi — Urwisko. Młody mężczyzna zmaga się z codziennymi problemami, w których...