"Miałam ochotę nim potrząsnąć. Powiedzieć, że prawdziwa miłość to nie tylko tęcza i kwiatki. Że czasem boli. Ale kiedy ją znajdziesz, choćby była pokręcona, trzymasz się jej obiema rękami, bo plusy zdecydowanie przeważają minusy".
"Nasze życie było trudne i niewiele osób rozumiało, jak udawało nam się je prowadzić. Etyka stanowiła dla mnie mgliste pojęcie, dla Tamy też. Nie było żadnych zasad, ale jedynie sugestie. Czasem się do nich stosowaliśmy, a czasem nie. Wszystko można kupić za odpowiednią cenę. Nawet śmierć".
Jak sądzicie do czego moglibyście być zdolni z bólu wynikającego po stracie drugiej osoby? 🤔
"Raw: Rebirth", czyli ostatnia część serii o której pomimo upływu lat od przeczytania pierwszego wydania, nie mogłam zapomnieć 🔥
Po tym co wydarzyło się w części drugiej w głowie miałam wiele znaków zapytania, a przede wszystkim ciekawiło mnie jak autorka dalej poprowadzi całą tę historię? I mówiąc krótko: nie zawiodłam się. Twitch powrócił i ma zamiar zostać na stałe oraz odzyskać to co stracił 6 lat temu. Tylko czy po tak długim czasie to jeszcze możliwe...?
Zdecydowanie w tej części odczujemy najwięcej kumulującego się w bohaterach bólu, żalu oraz niepewności. Zobaczymy jak bardzo potrafi być pokręcona ludzka psychika ale i jak mocno na dziecko wpływają relacje rodziców zwłaszcza, gdy są one negatywne a jedno z nich próbuje je przeciągnąć na swoją stronę, separując tym samym od drugiego rodzica.
Zdecydowanie ta książka jak i zresztą cała trylogia będzie wskazana tylko i wyłącznie dla czytelnika, który preferuje "darkowe" klimaty. Poruszane tu kwestie będą ciężkie i nie dla każdego do przyjęcia. Nie tylko chodzi o kwestie brutalności i braku jakichkolwiek zahamowań względem drugiego człowieka, ale także chodzi o potrzeby wynikające z mocno spaczonej moralności. Jednak nie myślcie sobie, że historia będzie jedynie złem usłana. Autorka pokazuje także, iż prawdziwa miłość potrafi przetrwać wszelkie przeciwności i człowiek dla ludzi sobie najbliższych jest zdolny do prawdziwych wyrzeczeń nawet, jeżeli oznacza to sfingowanie własnej śmierci i kilkuletnią rozłąkę. Pokazana jest także ogromna przyjaźń, wsparcie oraz akceptacja drugiego człowieka pomimo krzywd jakie zostały mu wyrządzone.
Każdy z bohaterów ma swoją historię i każdemu zostało poświęcone przynajmniej "5 minut" aby scharakteryzować jego postać i nakreślić kim jest i czym się kieruje. Moim zdaniem kreacja bohaterów naprawdę zasługuje na uznanie, gdyż były to postacie wielowymiarowe. Zdecydowanie polecam ❤️
Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2020-03-18
Tytuł oryginału: RAW: REBIRTH
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Iga Wiśniewska
CzarnoCzerwoneCC
Julius nie ustanawia prawa.On jest prawem. Jej małżeństwo wydawało się idealne.Ludzie jej zazdrościli i chcieli żyć jej życiem.Pragnęli być panią Alejandra...
Autorka bestsellerowej serii „Raw Family”! Nie zasługiwał na nią, ale jej serce już wybrało. Emily Aldrich jest zdesperowana. Musi pilnie...