Okładka książki - Rechtorka

Rechtorka

„Kryminalny Śląsk” uwiódł mnie kolejny raz. Tym razem trafiła do mnie „Rechtorka”.

16-letnia Martyna zostaje zatrzymana za zabicie swojej nauczycielki Marianny Szczerby.  Policja szybko zbiera dowody i wypracowuje przyznanie się do winy oskarżonej. Nie wszyscy jednak są przekonani co do winy nastolatki. Krysia prosi pogubionego po stracie syna Dyrdę o zaangażowanie się w sprawę.

„Rechtorka” to kawał dobrej literatury.  Wątek kryminalny przeplata się płynnie z elementami obyczajowymi.  Sprawa morderstwa toczy się nieśpiesznie. Nie jest jednak nudno bowiem z wielką satysfakcją odkrywamy z Dyrdą kolejne jej elementy i szukamy dla nich miejsca w tej skomplikowanej układance.  Przyczyna i sprawca nie są jednoznaczne do samego finału.

Autorka porusza w tej powieść bardzo ważne i wzbudzające mnóstwo emocji tematy. Dyrda nie potrafi pogodzić się ze śmiercią syna. Szuka przyczyny w sobie. 16 letnia  Martyna jest ofiarą przemocy ze strony koleżanek i kolegów z klasy oraz nauczycielki. Delikatna dziewczyna zapętla się coraz mocniej  w tragicznej dla niej sytuacji, nie może znaleźć sojuszników, nie widzi wyjścia z matni.

Z tą powieścią się płynie. Jej świat tak wciąga i  intryguje, że codzienność schodzi na drugi plan. Liczy się tylko to czym żyją Katowice w 2001 roku.  Oddychamy tym samym powietrzem co bohaterowie „Rechtorki”,  podążamy tymi samymi ulicami,  dogłębnie odczuwamy ich emocje i dramaty.

Żal mi jest rozstawać się z tą książką. Z jednej strony chciałam już poznać prawdę, a z drugiej strony zadomowiłam się w tym świecie, choć nie należy on do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych.   Mam nadzieję, że autorka jednak zmieni zdanie i podejmie się kontynuacji cyklu. W tym przypadku trzy tomy to za mało.

Informacje dodatkowe o Rechtorka:

Kup książkę Rechtorka

Światło, które rozjaśnia mrok
Magdalena Majcher0
Okładka ksiązki - Światło, które rozjaśnia mrok

Dalsze losy Alicji, bohaterki książki Światło, które nigdy nie gaśnie Alicja próbuje ułożyć swoje życie na nowo. Coraz więcej czasu spędza w rodzinnym...

Jeszcze jeden uśmiech
Magdalena Majcher0
Okładka ksiązki - Jeszcze jeden uśmiech

Matki feministki kontra Matki Polki kury domowe. Ekomamy w kontrze do klientek McDonalda. Matki pracujące przeciwko pełnoetatowym mamom. Kariera czy...

Opad
Opad