Okładka książki - Riot House

Riot House

Tom 1 cyklu Crooked Sinners

Riot Hause to książka o mocnych i słabych momentach.

Elodie Stillwater zostaje wysłana przez ojca pułkownika do Wolf Hall. Ta szkoła to więzienie dla bogatych dzieciaków, które stwarzają problemy rodzicom dla których wizerunek jest istotny. W Wolf Hall pierwszą osobę, którą poznaje jest Wren Jaobi chłopak który chciał poznać nową dziewczynę, ale też jeden z trzech bogatych chłopaków którą rządzą tą szkołą. Wren obrał sobie za cel Elodie chciał się nią zabawić, złamać jednak jego plany się zmieniły kiedy poznał prawdziwe obliczę dziewczyny.

Riot Hause to ciekawy początek i mocne zakończenie. Elodie zostaje wrzucona w nowy świat nastolatków. Z jednej strony to koszmar zaczynać na nowo i uczyć się nowych ludzi z drugiej strony to wybawienie od ojca pułkownika, któremu przypominała zmarłą żonę i który ją szkolił, trenował, znęcał się. Nowy świat to nowy oddech wolności jednak ten oddech zostaje szybko zabrany przez Wrena. Osobę której każdy się boi, ma złą opinię prześladowcy, lubi wykorzystywać i łamać dziewczyny. Czy Elodie trafiła kolejny raz na dominanta, psychopatę ?
Jak dla mnie Wren jest mało wiarygodny. Wykreowany na mrocznego, niebezpiecznego chłopaka, który zbyt szybko zmienia twarz. Zbyt szybko przeobraża się z wilka w wilczka. Miałam wrażenie że w historii tylko się mówi że Wren jest taki zły ale nic nie świadczy o tym ( żadne działania) aby taki był. Po drugie relacja głównych bohaterów to taniec łowcy i ofiary ale ten taniec szybko się zmienia w "tango".
Po trzecie Elodie zostaje umieszczona w Wolf Hall w pokoju po zaginionej dziewczynie. Zaczęty temat został szybko wrzucony pod dywan, w szkole raczej unika się o tym mówieniu a E. nie ciągnie tematu. I właśnie to jest dla mnie najsłabszy moment historii. Wrzucania ciekawych tematów, wydarzeń pod dywan. Miałam wrażenie że tak naprawdę historii jest złożona tylko z bańki mydlanej Wrena i Elodie bez większych wydarzeń, mocnych uderzeń, tragicznych wstrząsów. Wydarzenia i jakaś konkretna akcja zaczyna się dopiero pod koniec historii.

Jednak Rit House ma na wysokim poziomie styl pisarki, książka mnie pochłonęła. Książka połknięta w jeden wieczór, socjopatyczny świat nastolatków, szkoła na odludziu oraz rozbudowanie głównych bohaterów o element przetrwania spowodowały że jestem ciekawa kolejnych części.

Informacje dodatkowe o Riot House:

Kup książkę Riot House

Quicksilver
Callie Hart0
Okładka ksiązki - Quicksilver

Nie dotykaj miecza. Nie wyjmuj go. Nie otwieraj przejścia. Dziewczyna żyjąca w mieście na bezlitosnej pustyni zgodzi się zrobić naprawdę wiele za szklankę...