Moa Herngren w swojej najnowszej powieści pokazuje, jak trudne i skomplikowane potrafią być rodzinne więzi oraz jak różne mogą być wspomnienia osób wychowanych w tym samym domu. “Rodzeństwo” to poruszająca historia trojga dorosłego rodzeństwa, które po śmierci ojca wraca do rodzinnego domu na urodziny matki.
Ullis, Andrea i Rasmus dorastali razem, jednak każdy z nich pamięta dzieciństwo inaczej. Andrea idealizuje ojca i często patrzy na innych z krytycyzmem. Ullis, choć wydaje się silna i niezależna, skrywa w sobie wiele niepewności i żalu. Rasmus przez całe życie pozostawał w cieniu sióstr i w końcu próbuje zawalczyć o własne miejsce w rodzinie.
Autorka oddaje głos każdemu z bohaterów, pozwalając czytelnikowi zanurzyć się w ich emocjach i poznać różne perspektywy tej samej historii. Dzięki temu lepiej rozumiemy, jak bardzo nasze wspomnienia i emocje mogą się różnić, nawet jeśli dotyczą tych samych wydarzeń. Czytając tę książkę, z jednej strony potrafiłam zrozumieć każdego z bohaterów, z drugiej miałam im wiele do zarzucenia. Ta ambiwalencja sprawia, że historia wydaje się niezwykle prawdziwa.
Szczególnie mocno w powieści wybrzmiewa portret psychologiczny postaci. Andrea ze swoim wyidealizowanym obrazem ojca często irytuje krytycznym podejściem do otoczenia. Ullis, z pozoru wolna i niezależna, skrywa w sobie wiele lęków. Rasmus próbuje wreszcie wyjść z cienia i odnaleźć własną drogę.
Nie znałam wcześniejszych książek Moa Herngren, dlatego nie wiedziałam, czego się spodziewać. Momentami książka traci na dynamice przez rozbudowane opisy i przemyślenia, jednak to właśnie one budują głębię tej opowieści. “Rodzeństwo” to przejmująca opowieść o kruchości więzi rodzinnych, o złożoności relacji międzyludzkich oraz o tym, jak różne wersje tej samej historii mogą żyć w naszych głowach. To jedna z tych książek, które chce się rozbierać na części pierwsze, analizując każdy krok, każde słowo, każde niedopowiedziane zdanie bohaterów. Mądra i emocjonalna lektura.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2025-04-09
ubookmi
W Skandynawii ludzie nie tylko mordują się nawzajem, ale też kochają, zakładają rodziny, przestają kochać i biorą rozwody. Moa Herngren woli pisać o tych...