Zapewne słyszeliście o serii „Sceny z życia rodzinnego” szwedzkiej autorki. O "Rozwodzie" i "Teściowej" czytałam dobre opinie, więc uznałam że pora poznać ten fenomen.
Moje pierwsze wrażenia? Dziwny styl, taki nie powieściowy. Coś w rodzaju pamiętnika, pisanego przez osobę nie związaną z pisarstwem. Styl surowy, bez porównań, bez kwiecistych odniesień, mogłam to napisać ja, serio. I może przez to na początku czytało mi się ciężko. Ale potem…. O ludzie. Ten styl się nie liczył, liczyło się to co w środku. A tu cały wachlarz emocji i to jakich!!!
Ulrika, Andrea i Rasmus są rodzeństwem, ale widać że nie ma między nimi silnych więzi. Poznajemy ich po śmierci ojca, gdy rzeczywistość należy ułożyć na nowo. Ulrika, najstarsza, jest postrzegana jako osoba mało odpowiedzialna, borykająca się z wiecznymi problemami finansowymi i mieszkalnymi. Andrea to jej totalne przeciwieństwo – jest kobietą sukcesu, z własną firmą i kijem w czterech literach. Wiecznie kontrolująca, wiecznie obrażona, gdy coś nie dzieje się po jej myśli. Rasmus, najmłodszy jest zdecydowanie odludkiem, który stroni od konfliktów i rozdarty jest między jedną a drugą z sióstr. Ta nieidealna rodzina nie potrafi żyć razem i powoli rozpada się niczym domek z kart.
Ale czy idealne rodziny istnieją? Macie rodzeństwo? Kochacie się czy wręcz przeciwnie, nie możecie być razem w tym samym pomieszczeniu? Czytając tę książkę obserwowałam to, jak rodzice zniszczyli i skłócili rodzeństwo, mając od zawsze swoich „faworytów” i nie ukrywając tego. Każde z nich przeszło swoje traumy, każde z nich było niedocenione i wykorzystane przez ojca bądź matkę do własnych celów. Czytałam i porównywałam do siebie. Ile jest we mnie Ulriki a ile Andrei, a może mam też w sobie ciut Rasmusa? Książka sprawiła, że spojrzałam na swoje życie, rodzinę, relacje i wcale nie byłam zadowolona. Ta książka nie jest lekką lekturą, tylko formą psychoterapii. Jesteście na nią gotowi?
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2025-04-09
Ksiazkolandia
W Skandynawii ludzie nie tylko mordują się nawzajem, ale też kochają, zakładają rodziny, przestają kochać i biorą rozwody. Moa Herngren woli pisać o tych...