Okładka książki - Rok zmian

Rok zmian

Książka, którą chcę Wam zaproponować wpisuje się aktualny czas jak żadna inna.

Poznacie tu trzech mężczyzn, ale tylko jeden, Remigiusz Stańczyk, będzie kierował się pewnym noworocznym postawieniem. Postanowieniem całkowitej zmiany swojego życia. Czy kroki, które podejmie okażą się zmianą na dobre ocenicie sami na koniec tej wspaniałej lektury.

Gdzieś obok życie drugiego mężczyzny również zostanie wywrócone do góry nogami. Dariusz Pikul, śledczy „na zakręcie” zajmuje się sprawą zaginięcia młodej kobiety. Dla niego to chleb powszedni, jest dobrym gliniarzem. Sprawy komplikują się gdy zjawia się u niego jego córka, o której dawno zapomniał. Twardy i gruboskórny glina będzie musiał się dodatkowo zmierzyć rolą ojca, co nie okaże się wcale łatwe.

Na szczęście ma przyjaciela, psychologa Alberta Tureckiego, z którym wiąże go silna, męska więź. Albert to inteligentny i twardo stąpający po ziemi mężczyzna, który jednak ma swoje problemy, a demony które kryją się w jego głowie zdają się nabierać siły.

Ścieżki trzech głównych bohaterów w pewnym momencie się przetną i nie wyjdzie z tego nic dobrego.

„Rok zmian” to powieść napisana w trzech aktach: SUKCES, POPULARNOŚĆ, WOLNOŚĆ.

Każdy z nich to pewien etap przemiany jednego z głównych bohaterów. Niestety nie zawsze noworoczne postanowienia musza kończyć się czymś dobrym. Często pochopnie podjęta decyzja może okazać się czymś nieodwracalnym i destrukcyjnym.

Mieczysław Gorzka zaprezentował swoim czytelnikom genialną powieść opisującą ludzką naturę, która często jest krucha i podatna na zewnętrzne wpływy.

Thriller ten pokazuje, jak seria pozornie drobnych, błędnych wyborów prowadzi do stopniowej dezintegracji ludzkiej psychiki. Bohaterowie nie upadają nagle – ich natura kruszy się krok po kroku, pod ciężarem decyzji podejmowanych w strachu, pośpiechu i złudnym poczuciu kontroli. Każdy kolejny wybór zamiast przynosić ulgę, pogłębia chaos, odsłaniając, jak łatwo człowiek może zatracić samego siebie, gdy raz zboczy z właściwej drogi.

Polecam bardzo mocno. Jest to książka, która po prostu trzeba przeczytać.

Informacje dodatkowe o Rok zmian:

Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2025-11-26
Dodał/a opinię: ZaczytanyGlina

Zobacz opinie o książce Rok zmian

Kup książkę Rok zmian

Co przyniesie mu nadchodzący nowy rok? Miał nadzieję, że zmiany, dużo zmian. I przede wszystkim siłę, żeby o te zmiany powalczyć.

To była bardzo dobra prognoza na nadchodzące dwanaście miesięcy. Taki rok brał w ciemno. Rok zmian.

Więcej cytatów z tej książki

Ostatni świt
Mieczysław Gorzka0
Okładka ksiązki - Ostatni świt

Zakończenie bestsellerowej kryminalnej trylogii pt. Wściekłe psy. Policjant prowadzący śledztwo w sprawie zabójstwa w okolicach Bytowa odkrywa, że może...

Ostatni świt (oprawa twarda)
Mieczysław Gorzka0
Okładka ksiązki - Ostatni świt  (oprawa twarda)

Zakończenie bestsellerowej kryminalnej trylogii pt. Wściekłe psy. Bytów. W lesie zostaje znalezione ciało miejscowego pijaczka. Aspirant Adrian Szot...