Okładka książki - Rozdzieleni Tom I

Rozdzieleni Tom I

Inne wydania:

Znam pióro Iwony i bardzo lubię jej książki i jej sposób pisania. Tym razem w moje ręce wpadł pierwszy tom dylogii Rozdzielonych. Przyznam się, że początkowo myślałam, że to będzie historia rozdzielonych kochanków czy zakochanych. A tu chodziło o rozdzielone na zawsze rodzeństwo. Książka okazała się cudowna i dziękuję za egzemplarz do recenzji.

Jaka jest siła miłości między rodzeństwem? Oczywiście to zależy w dużej mierze jak są wychowywani i w jakich warunkach dorastali. Generalnie jednak są w stanie wiele dla siebie zrobić. U Was też tak jest?

Na początku XX wieku Aniela przeżywa najgorsze chwile w swoim młodziutkim życiu. Zostaje przyrzeczona bogatemu młodzieńcowi w swojej odzinnej miejscowości. Jej dwaj bracia nie mogą pogodzić się z decyzją rodziców. Chcą wyemigrować, a siostrę zabrać ze sobą. Ta jednak postanawia zostać i wypełnić wolę ojca. W taki właśnie sposób rodzeństwo zostaje rozdzielone już na zawsze.

Przenosimy się w czasie współczesne, kiedy poznajemy zjawiskowo piękną Annę, której pasją jest malarstwo. Jej największym marzeniem jest wernisaż w londyńskiej galerii. Anna zostaje wmanewrowana w wyjazd do Anglii, gdzie mieszka zaginiona przed laty rodzina. Wraz z babcią wyjeżdża, by ich poznać.W trakcie pobytu w Anglii w nocnym klubie Anna poznaje tajemniczego Jamesa. To spotkanie wywróci do góry nogami życie nie tylko Ani, ale także Jamesowi.

James jest prawnikiem, zarządza rodzinnymi interesami. Kiedy dowiaduje się, że wkrótce ma przyjechać do dziadka zaginiona rodzina, jest bardzo sceptyczne do tego nastawiony, wręcz wrogo. Postanawia zdemaskować oszustów i mimo wszystko chronić rodzinny majątek. Jakie było jego zaskoczenie, kiedy jedną z odnalezionych krewnych okazuje się poznana w klubie Anna, kobieta, która samym spojrzeniem rozpaliła ogień w jego sercu.

Wow! Jakie to jest dobre! Uwielbiam pióro Iwony. Jest lekkie i ciekawe. Jej książki czyta się szybko, uważam że za szybko. Całość prowadzona jest dwutorowo. Jesteśmy w współczesności, by za chwilę cofnąć się w czasie. Ten zabieg przybliża nam historię przodków Anny. Pozwala poznać co się stało, kiedy rozdzielono rodzeństwo na zawsze. Zakończenie, z którym nie mogę się pogodzić, jest otwarte, zwiastujące ciąg dalszy. Dobrze że nie muszę długo czekać na kontynuację.

Anna to młoda kobieta, dla której najważniejsze w życiu jest malarstwo. Żyje tak, żeby móc robić to co kocha najbardziej, czyli malować. Kiedy w jej życiu pojawia się James, wszystko zaczyna się zmieniać. Początkowo traktuje ją wg mnie podle, z czym Anna nie potrafi sobie do końca poradzić, wciąż zastanawia się dlaczego on taki dla niej jest. Potem, kiedy zaczyna w nich kiełkować miłość, nie potrafi tak do końca mu zaufać. Ma w pamięci wszystkie przykre chwilę z jego udziałem, każde wypowiedziane słowo, które uderzało w samo serce.

Z kolei James to młody człowiek, który już ma wszystko. Pozycję społeczną, zawód i pieniądze. Tak naprawdę brakuje mu tylko miłości kobiety, ale nie uważa, żeby to było konieczne do życia. Jest arogancki, pewny siebie i zadufany w sobie. Uważa, że wszystko mu się należy. Anna robi na nim ogromne wrażenie przede wszystkim swoją skromnością i aurą jaką roztacza wokół siebie. Początkowo chce jej dokuczać, ale los ma dla niego inne zadanie, sprawia, że się w niej zakochuje. Oczywiście nie przyznaje się do tego. Miałam wrażenie jakby nie potrafił zrozumieć własnych uczuć, bronił się przed nimi.

Anna i James muszą podjąć ważne decyzje w swoim życiu. Muszą zdecydować co jest tak naprawdę dla nich najważniejsze i próbować dobrego dążyć. A czy się to im uda? Hmmm na odpowiedzi na to pytanie myślę , że znajdziemy w drugim tomie, który już niedługo będzie miał swoją premierę.

Kończąc polecam Wam tą historię. To opowieść o sile miłości, złożonym przyrzeczeniu, o marzeniach i dążeniu do ich spełniania, o trudnych wyborach i decyzjach. To piękna historia, która rozczuli Wasze serce, wzruszy a czasem rozśmieszy. Po prostu musicie to przeczytać!

Polecam

Informacje dodatkowe o Rozdzieleni Tom I: