Okładka książki - Rozdzieleni

Rozdzieleni

Inne wydania:

Mam dziś dla Was kilka słów o książce, która jak dla mnie jest po prostu totalną petardą. I nie mówię tego dlatego, że jest to mój patronat medialny. Ta lektura wbiła mnie w fotel. Wywołała ogromny szok i niedowierzanie. No i zostawiła we mnie niesamowitą ciekawość i rozdarte serce.... Zaciekawieni? Jeśli tak to zapraszam na moje wrażenia :)

Zacznę może od tego, że akcja powieści toczy się dwutorowo. Wydarzenia z przeszłości przeplatają się z teraźniejszością. W 1905 roku, młoda dziewczyna o imieniu Aniela, podporządkuje się rodzicom i zostaje na wsi. Jej bracia natomiast emigrują za granicę. Obiecują siostrze, że po nią wrócą, jednak ich ponowne spotkanie nie dochodzi już nigdy do skutku. Czy jest zatem jakakolwiek możliwość, aby ich potomkowie spotkali się ponownie po ponad 100 latach? Wydaje się to niemożliwe, ale kto wie...
Natomiast współcześnie, akcja dzieje się w Tarnowskich Górach. Anna pracuje jako architekt, jednak jej pasją jest przede wszystkim malarstwo. To właśnie z nim związane są jej marzenia. Chce wystawiać swoje prace w galeriach sztuki na całym świecie i móc zarabiać wyłącznie w ten sposób. W wyniku różnych wydarzeń, za namową swojej babci, postanawia wspólnie z nią pojechać do Londynu, aby poznać swoją dotąd nieznaną rodzinę. Sprawcą a zarazem organizatorem tego wyjazdu jest John Hunter, który zaprosił je na swoje okrągłe urodziny. Gdy przyjeżdżają na miejsce, okazuje się,że jednym z ich krewnych jest wzięty prawnik - James Ferrers. Nieziemsko przystojny, pewny siebie i przede wszystkim bez skrupułów dążący do tego, by obronić rodzinny majątek przed obcymi. By dopiąć swego, nie zatrzyma się przed niczym... Jednak czy oryginalna uroda i charakter jego dalekiej kuzynki będzie w stanie poruszyć jego bezwzględne serce? Co wygra: miłość czy chęć zemsty za wszelką cenę? I czy warto podążać za marzeniami, czy lepiej jest się wspinać po następnych szczeblach kariery, całkowicie z siebie rezygnując? Na te pytania odpowiedzi znajdziecie, gdy dokładnie przeczytacie tę historię.

Tak jak wspomniałam na początku, ta powieść całkowicie mnie zaskoczyła ale i rozwaliła emocjonalnie. To co w niej znalazłam... Całkowicie się tego nie spodziewałam. Szczególnie rozwaliło mnie zakończenie. I powiem Wam, że jestem ogromnie niepocieszona! Jak to się mogło tak skończyć?! No ja się pytam, jak?! Droga Autorko, będę Cię męczyć o drugi tom tej serii, bo ja się absolutnie nie zgadzam! Żeby zostawić czytelników w takiej niewiedzy i w dodatku z rozdartym sercem! No nie! Mam nadzieję, że kolejna część będzie czym prędzej, bo ja tu zejdę na zawał zastanawiając się, jak to się wszystko dalej potoczy.

Wspomnę też o tym, że to nie jest pierwsza książka Pisarki, jaką miałam możliwość przeczytać. I kolejny raz muszę stwierdzić, że Pani Iwona to potrafi zaintrygować czytelnika. Jej powieści są niczym magnes. Zaczynasz czytać, i po prostu przepadasz na amen. Oczywiście w tym przypadku było dokładnie tak samo. Zaczęłam czytać i nie mogłam się wręcz oderwać. I choć cała historia liczy ponad 400 stron, to odłożyłam ją dopiero jak skończyłam😅 Powiem Wam, że absolutnie warto było zawalić na jeden dzień swoje obowiązki. Ta historia była tak wciągająca, że nim się obejrzałam, nie miałam już co czytać 🙈

Przejdę teraz do bohaterów. Choć bardzo polubiłam Annę, to jednak troszkę mnie denerwowała. Nie podobało mi się jej niezdecydowanie i pewne wybory... Za to ujęła mnie swoją otwartością, dobrocią, talentem i zaraźliwym uśmiechem. No była taką osobą, której po prostu nie dało się nie lubić. James z kolei to taki typek, który uważa że wszystko mu wolno i do wszystkiego ma prawo. Jest przekonany o tym, że zawsze ma rację, a zdanie innych jest przy tym bez znaczenia. Poza tym jest z niego doskonały aktor i oczywiście amant. Nie jedna potrafiła się nabrać na jego sztuczki. Jedno jest za to pewne. Nie można mu ufać w 100%, bo nie wiadomo jaką maskę ma na sobie w danej chwili... Jest też całe mnóstwo postaci pobocznych, które skradły moje serce, ale nie będę Was zanudzać, musicie sami ich poznać :)
Czytając, w pewnym momencie miałam poczucie, że już nic nie jest mnie w stanie zaskoczyć. Ale nic bardziej mylnego! Powiem Wam, że ta historia nadaje się na scenariusz do filmu! Obejrzałabym go z ogromną przyjemnością i ciekawością! Jeśli zatem szukacie ciekawych propozycji na film, to ta książka jest taką bez dwóch zdań!

Podsumowując. Myślę ze powinniście sięgnąć po tę powieść. Znajdziecie tu intrygującą historię, przywiązanie do rodziny, poszukiwanie własnych korzeni i uparte dążenie do realizacji swoich marzeń. Oryginalnych bohaterów oraz wiele bardzo zaskakujących wątków... Jestem ogromnie dumna, że Autorka mi zaufała i mogłam te powieść objąć swoim patronatem medialnym. Nie pozostaje mi nic innego, jak z całego 💜 polecić Wam tę pozycję i z niecierpliwością czekać na następną część. Dziękuję za pamiątkowy, patronacki egzemplarz.💜 Z ogromną radością przyznaję 10⭐/10 a Was zachęcam do lektury, bo naprawdę warto 📖😃❤️

Informacje dodatkowe o Rozdzieleni:

Kup książkę Rozdzieleni

Summer Kiss
Iwona Feldmann0
Okładka ksiązki - Summer Kiss

Summer Kiss. Henry Cranston gwiazda i najlepszy zawodnik ligowych boisk piłkarskich postanawia jechać na zgrupowanie jako trener. Liczy na to, że spotka...

Szaleństwo ciał
Iwona Feldmann0
Okładka ksiązki - Szaleństwo ciał

"Szaleństwo ciał" Hard jest modelem Valentino i mężczyzną, który przyciąga kobiecy wzrok. Jest również nieślubnym synem prezesa wielkiej korporacji. Idąc...