Chris Carter to jeden z zagranicznych autorów powieści kryminalnych, którego twórczość bardzo cenię. Sięgając po jego książki, doskonale wiem, że na kartach powieści znajdę wszystko, czego oczekuję od dobrze skonstruowanej intrygi kryminalnej. Autor w sposób obrazowy i dosadny kreśli portrety oprawców, z którymi muszą zmierzyć się detektywi z Los Angeles. W jego powieściach nie brakuje brutalnych, wręcz mrożących krew w żyłach opisów zbrodni, co dla mnie, miłośniczki mocnych wrażeń, jest gwarancją dobrej, niezapomnianej lektury.
Detektyw Robert Hunter i jego partner Carlos Garcia po raz czwarty stają w obliczu okrutnego zabójcy. Sprawa nabiera priorytetowego znaczenia, ponieważ ofiarą jest prokurator Derek Nicholson. Najbardziej zdumiewająca w całej zbrodni jest wiadomość pozostawiona przez mordercę. Gdy policja znajduje drugie ciało, a wraz z nim kolejną wiadomość, Hunter zdaje sobie sprawę, że musi się spieszyć z rozwiązaniem zagadki, zanim Rzeźbiarz ukończy swoje dzieło.
„Rzeźbiarz śmierci” to czwarty tom z udziałem moich dwóch ulubionych detektywów, Roberta Huntera i Carlosa Garcíi. Już na wstępie autor serwuje nam sporą dawkę emocji, które przyspieszają bicie serca. Taki początek powieści gwarantuje, że na kolejnych stronach czeka nas lektura pełna mroku, tajemnic i brutalności.
„Rzeźbiarz śmierci” to perfekcyjne połączenie kryminału z thrillerem psychologicznym. Na kartach powieści będziemy świadkami brutalnych, wręcz przerażających morderstw, a jednocześnie autor zabiera nas w głąb ludzkiej psychiki – obnaża przed nami zakamarki umysłu zabójcy, szczegółowo kreśląc, jak rodzi się zło.
Chris Carter bez wątpienia jest dla mnie mistrzem w tworzeniu intrygujących śledztw oraz ciekawych portretów psychologicznych morderców. Wydarzenia z ich życia, które ich kształtują, oraz motywy, którymi się kierują, zawsze są realistyczne i bardzo szczegółowo przedstawione. Autor potrafi zaintrygować czytelnika i stworzyć powieść, która angażuje nas tak mocno, że nie sposób oderwać się od lektury. Genialnie poprowadzone śledztwo, stopniowo budowane napięcie, dynamiczna akcja, która nie zwalnia tempa, a wręcz przeciwnie – w pewnym momencie nabiera takiego rozpędu, że ciężko złapać oddech, mnóstwo zaskakujących zwrotów akcji, które powodują szybsze bicie serca, mrożące krew w żyłach opisy zbrodni przyprawiające o dreszcze i, co najważniejsze – fenomenalnie wykreowani bohaterowie. Jeśli lubicie mocne thrillery psychologiczne z wątkiem kryminalnym, twórczość Chrisa Cartera z pewnością powinna znaleźć się na waszej liście książek do przeczytania. Gorąco polecam!
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2016-06-02
Tytuł oryginału: The Death Sculptor
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Zbigniew Kościuk
Ilona Wolińska
Detektyw Robert Hunter ze specjalnej jednostki wydziału zabójstw policji Los Angeles odbiera dziwny telefon. Anonimowy rozmówca podaje mu...
Dwudziestoletnia kobieta zostaje porwana. Siedem dni później policja odnajduje jej ciało na niewielkiej polance w pobliżu lotniska w Los Angeles...