Pani Magdalena Wolińska-Riedi zaprasza nas, w swojej najnowszej książce w niezwykłą podróż, w której odkrywa przed czytelnikiem historię najsłynniejszych rzymskich dań. Jeśli czytaliście "Mój Rzym", to wiecie jak sugestywnie autorka potrafi przenieść włoską atmosferę na karty swoich książek. Tym razem "posmakujemy" potraw, które zdobyły serca wielu i zachwycają podniebienia nie tylko rodowitych Rzymian. Od tej strony poznać Rzym, to nie lada sztuka. A my dzięki pani Magdzie mamy taką możliwość. Zaczynając od aromatycznej porannej espresso, poprzez cesarzową pastę czy potrawy mięsne, poznajemy woń wiecznego miasta. Nie może zabraknąć oczywiście pizzy jak i tiramisu. Każda z potraw ma swoją bogatą historię, i już samo czytanie o niej było dla mnie prawdziwą ucztą. Autorka wie jak oddać klimat rzymskiej kuchni, jak zaciekawić opowieściami, żebyśmy mogli poczuć się zaproszeni do spróbowania tego wszystkiego osobiście. Szczególnie, że w książce znajdziemy też kilka ciekawych i wcale nieskomplikowanych przepisów. A ponadto została ona doprawiona pokaźną szczyptą pięknych fotografii.
Jest okazja, by w święta zaskoczyć bliskich czymś nowym i z włoskiej kultury. "Rzym od kuchni" to książka, która przypadnie do gustu każdemu. Polecam!!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-13
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN:
Liczba stron: 288
Dodał/a opinię:
czarksiazek
Poznaj świat, do którego dostęp mają tylko nieliczni! Watykan – miejsce od wieków wzbudzające emocje, mające swoje sekrety, niedostępne...
Takiej książki o Rzymie jeszcze nie było. Osobisty przewodnik Magdalena Wolińska-Riedi, autorka watykańskiej trylogii z bestsellerową Kobietą w Watykanie...