Rzym to ja

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

Tytuł: "Rzym to ja"
Autor: Santiago Posteguillo
Wydawnictwo: Hi:Story

"Wow! Wow! Wow!"- taki potrójny zachwyt wylał się z moich ust gdy skończyłam czytać "Rzym to ja".

Jestem totalnie oczarowana i całkowicie kupiona tą lekturą.

Republika rzymska. Potężne imperium, które rośnie w siłę. Gdzie bogaci senatorowie i radykalni optymaci grabią wszystko co popadnie, gdzie zwykli patrycjusze byli skazani na ich łaskę a socii- czyli nie-Rzymianie zaczęli domagać się swoich praw. Tak było w przypadku Macedończyków, którzy postanowili szukać pomocy przed wymiarem sprawiedliwości .Jednak potrzebowali kogoś, z rzymskim obywatelstwem, kto stanie w roli oskarżyciela. Ich wybór pada na młodego Gajusza Juliusza Cezara. Młodego adwokata, który nie brał jeszcze udziału w żadnej rozprawie. Tak też zaczyna się ta historia.

Jaką taktykę obejmie dwudziestotrzyletni Cezar przeciwko Cyceronowi by zdobyć rolę Accusstora ( dzisiejszy prokurator)w sprawie przeciwko okrutnemu Dolabelli? Czy uda mu się stoczyć nierówną walkę przeciw skorumpowanym senatorom? Jak potoczy się ten proces i jakie będzie orzeczenie?

Książka ta przede wszystkim pozwala nam poznać bliżej postać Juliusza Cezara. Dowiadujemy się, że był siostrzeńcem najwybitniejszego przywódcy oraz wieloletniego konsula Rzymu Gajusza Mariusza przez co jedni go nienawidzą a inni widzą w nim nadzieję. Autor w bardzo klarowny i prosty sposób lawiruje między czasami akcji oraz bohaterami. Ale bez obawy- nie ma szans na pogubienie się w tym wszystkim 😉.

Jestem całą sobą na tak ! I ubolewam, że muszę czekać na kontynuację. Mam jednak ogromną nadzieję, że wydawca nie będzie mi kazał czekać zbyt długo. Chcę więcej ! I to natychmiast 😄

Z wielką przyjemnością daję ⭐6/6⭐
A! Warto też wspomnieć, że książka posiada też mapy przedstawiające podział terytorialny oraz słownik 😊.

Informacje dodatkowe o Rzym to ja:

Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2023-10-11
Dodał/a opinię: Anonim2414

Tagi: Proza literacka

Zobacz opinie o książce Rzym to ja

Kup książkę Rzym to ja

Africanus. Syn konsula
Santiago Posteguillo0
Okładka ksiązki - Africanus. Syn konsula

Africanus. Syn konsula to porywająca historia o jednym z największych wodzów w dziejach świata. Młody oficer legionów szybko osiąga godność trybuna. Jego...

Przeklęty Rzym
Santiago Posteguillo0
Okładka ksiązki - Przeklęty Rzym

Drugi tom serii o niezwykłym człowieku, który zmienił bieg historii Gajusz Juliusz Cezar zyskał wśród ludu sławę bojownika o bardziej sprawiedliwy Rzym...

Złote góry
Klaudiusz Szymańczak