Urocza powieść obyczajowa o życiu szwedzkiej pomocy domowej w niespokojnych czasach przed wybuchem wojny.
Betty to młodziutka dziewczyna ze wsi, która kocha książki, ma dobre serce i jest bardzo pracowita. Wyjeżdża ze wsi do Sztokholmu by służyć doktorostwu.
[Książkę tę znajdziecie też w audiobooku i będzie to idealna pozycja do sprzątania czy gotowania, bo Betty takich wyzwań się nie boi :)]
Betty w nowym miejscu zamieszkania poznaje przyjaciół, zakochuje się i jest zmuszona do naprawdę trudnych wyborów. Czytając zastanawiamy się jak my byśmy postąpili w jej sytuacji. Widać jak ta młoda dziewczyna musi szybko dorosnąć i podjąć najlepsze decyzje zarówno dla siebie jak i dla swojej rodziny.
Oprócz historii Betty mamy tu też dobrze pokazane realia tamtych czasów, wykorzystywania służby, czy podziałów społecznych, oraz silnych kobiet, które chcą coś zmienić.
Jestem bardzo ciekawa kolejnego tomu, bo muszę przyznać że się trochę z Betty zżyłam.
7/10 gwiazdek
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2026-02-11
Tytuł oryginału: Räkna hjärtslag
Diana Wiszniewska
Idealna powieść dla miłośniczek Stefci i Służących do wszystkiego! Ponad milion sprzedanych egzemplarzy Drugi tom kultowej szwedzkiej sagi Rok 1942...