Okładka książki - Saga o Betty (#1). Niewinne serce

Saga o Betty (#1). Niewinne serce

Tom 1 cyklu Saga o Betty

Rok 1937. Siedemnastoletnia Betty pochodzi z ubogiej rodziny, chciałaby się uczyć, czytać książki. Nie chcąc być obciążeniem dla matki samotnie wychowującej jej dwóch młodszych braci, wyjeżdża do Sztokholmu do pracy.
Zdawało się, że trafi do raju, wszak to niemal zaszczyt pracować jako pomoc domowa w domu pana doktora. Szybko przekona się, że nie tak łatwo odłożyć pieniądze, by pomóc rodzinie.

Autorka pokazuje nam realia życia służących, znakomicie oddaje klimat epoki.
Akcja powieści osadzona na dwa lata przed wybuchem drugiej wojny światowej, czasy niespokojne, już widać nadchodzące zmiany.
Mamy tu wyraźne podziały społeczne, powstanie pierwszych związków zawodowych, wkraczanie w dorosłość, pierwsza miłość.

Betty jest miłą, skromną, sumienną, pracowitą dziewczyną, więc szybko zawiera przyjaźnie. Spotkania ze służącą z sąsiedztwa są nie tylko odskocznią od ciężkiej pracy, ale też źródłem informacji w obcym dla niej miejscu.
Jest bardzo autentyczną bohaterką, naiwną i zagubioną, właśnie taka, jakie są dziewczyny w jej wieku.
Współczułam jej i podziwiałam jednocześnie. Młodziutka dziewczyna z dala od domu, została z dnia na dzień obarczona obowiązkami- pranie, sprzątanie, zakupy, gotowanie i bycie na każde zawołanie państwa doktorostwa. Mnóstwo obowiązków, których jedna osoba po prostu nie jest w stanie wykonać w jeden dzień. Nie ma czasu dla siebie, w dodatku pani domu jest dla niej nie miła, wykorzystuje ją, traktuje jak tanią siłę roboczą.

Podczas podróży do nowego życia Betty poznaje Martina Fischera- wykładowcę. Mężczyzna imponuje jej, z nim może rozmawiać o literaturze, która jest ich wspólną pasją, dziewczyna się zakochuje.
Byłam trochę zła na nią, a bardziej na Martina który, miałam wrażenie, że wykorzystał naiwność i brak doświadczenia młodziutkiej dziewczyny.

Podobało mi się, że książka nie skupia się wyłącznie na codzienności życia Betty w Sztokholmie, poznajemy również jej bliskich, bo rodzina jest dla niej bardzo ważna.

To powieść bardzo wciągająca, opowiedziana w lekkim stylu, przyjemnym w odbiorze.

Polubiłam główną bohaterkę, stała mi się bliska, chciałam ją pocieszyć, odciążyć w obowiązkach. Niesprawiedliwe jest i przykre, że osoby z niższej warstwy społecznej muszą szybko dorosnąć, być odpowiedzialne nie tylko za siebie, ale i za bliskich.

To jedna z tych książek, po których lekturze, docenia się swoje życie- to gdzie żyjemy i w jakim czasie.
Zakończenie tej książki zaintrygowało mnie, jestem niesamowicie ciekawa, jak potoczą się dalsze losy Betty.

Informacje dodatkowe o Saga o Betty (#1). Niewinne serce:

Kup książkę Saga o Betty (#1). Niewinne serce

Saga o Betty (#2). Ciepłe dłonie. Saga o Betty Tom 2
Katarina Widholm0
Okładka ksiązki - Saga o Betty (#2). Ciepłe dłonie. Saga o Betty Tom 2

Idealna powieść dla miłośniczek Stefci i Służących do wszystkiego! Ponad milion sprzedanych egzemplarzy Drugi tom kultowej szwedzkiej sagi Rok 1942...