Okładka książki - Saga o Ragnarze (#1). Wybraniec Odyna

Saga o Ragnarze (#1). Wybraniec Odyna

Czy kiedyś podejrzewałam, że zakocham się w świecie wikingów? Że pochłonę osiem grubych tomów „Furia wikingów” i będę sięgać po każdą kolejną powieść Daniela Komorowskiego przenoszącą w tamte czasy? Tę miłość zaszczepił mi Autor, który mistrzowsko oddaje klimat epoki wikingów, ich brutalność, honor i pragnienie wiecznej chwały w Walhalli. Każda jego powieść porywa jak sztorm na otwartym morzu i nie wypuszcza aż do ostatniej strony.

„Wybraniec Odyna” pierwsza część „Sagi o Ragnarze”, w której krew, chwała i ambicje przeplatają się w nieustannej walce o władzę, budzi zachwyt epickimi pojedynkami i wstrząsa brutalnością rzeczywistości, w jakiej przyszło żyć bohaterom. Tu nie ma miejsca na braterską miłość – jest ciągła rywalizacja, na pokój – wróg tylko czyha na chwilowe osłabienie Danii, na lojalność – z każdej strony trzeba oczekiwać zdrady.

Ta powieść, podobnie jak życie każdego wikinga, jest pasmem walk. Historia zaczyna się od rywalizacji w turnieju, który uświetnia narodziny kolejnego królewskiego syna. Potem bohaterowie mierzą się z wrogiem i przeciwnościami na ziemiach słowiańskich. Kulminacją tej części sagi jest epicka bitwa morska, w której Danowie zmierzą się z Norwegami. Autor opisuje każdą potyczkę z takim realizmem, że niemal czuć uderzenia mieczy i zapach krwi na wietrze.

Ta opowieść o ambicjach, zdradzie i niezłomnej walce o swoje miejsce w historii kończy się w takim momencie, że chęć poznania dalszego ciągu staje się niemal nie do zniesienia, pozostawiając czytelnika z niecierpliwym oczekiwaniem na kolejną część. Mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła zanurzyć się w kolejny tom pełen emocji, napięcia i niezapomnianych scen i przenieść się w czasie do świata dzikich wojowników.

Jeśli, podobnie jak ja, kochacie historie o wikingach, uwielbiacie wartką akcję i nie boicie się mrocznych stron historii, ta książka jest dla Was. Przygotujcie się na podróż, z której nie będzie odwrotu!

Informacje dodatkowe o Saga o Ragnarze (#1). Wybraniec Odyna:

Kup książkę Saga o Ragnarze (#1). Wybraniec Odyna

Mieszko. Wyjście z cienia
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Mieszko. Wyjście z cienia

Wciągająca historia osadzona w historycznych realiach Polski! Księstwo Piastów władane przez księcia Siemomysła. Arena historyczna, którą czeka niejeden...

Zlot
Daniel Komorowski0
Okładka ksiązki - Zlot

Grupa znajomych wyjeżdża do podkrakowskiej wsi na majówkę. Znają się od dwóch lat, pochodzą z całej Polski. Wiele ich różni, lecz łączy wataha, jak mówią...