Veronica znalazł miłość korespondując z więźniem osadzonym w celi śmieci. Gdyby tego było mało ślad po niej zanika. Miało to miejsce piętnaście lat temu krótko po urodzeniu dziecka, którego ojcem był seryjny morderca. Czy prywatny detektyw Jessika Shaw odkryje co stało się z Veronicą? Czy jej córce coś grozi? Co ma z tym wspólnego wdowa po mordercy i Klub Samotnych Serc?
„Samotne serca” to czwarty tom z cyklu o detektyw Jessice Shaw. Tak naprawdę książki te możecie czytać niezależnie od siebie, bo raczej nie trudno się tutaj pogubić.
Ta pozycja zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych książek z cyklu i muszę przyznać, że mam do niej mieszane uczucia. Z jeden strony jest dość ciekawa i porusza wiele ważnych tematów. Jednak z drugiej strony ta „inność” spowodowała, że cieżko było mi się wgryźć w całą fabułę. Jej akcja w moim odczuciu jest zbyt wolna przez co w niektórych momentach zaczynałam się nudzić.
Autorka na kartkach swojej najnowszej książki niejednokrotnie przemyca przestrogi. Skłania czytelnika do refleksji na temat nadmiernej ufności i otwierania się na ludzi. Zmusza nas do zastanowienia się kogo tak naprawdę chcemy wpuścić do swojego serca i życia. Czy warto angażować się w związki z osobami, które są agresywne i mają kryminalne przeszłość? Autorka nie ocenia kobiet, które fascynują się takimi mężczyznami, ale pokazuje jakie oblicza może przyjąć taka miłość i jakie jest to niebezpieczne.
„Samotne serca” to koniec końcom ciekawy kryminał. Chociaż na pewno nie najlepszy z serii. Niemniej jednak czuję się całkiem usatysfakcjonowana z lektury. Jestem ciekawa jakie wrażenie wywrze on na Was!
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2022-09-14
Tytuł oryginału: Lonely Hearts
ktomzynska
Życie byłoby nie do zniesienia, gdybyśmy pamiętali wszystko. Rzecz jednak w tym, by wiedzieć, co zapomnieć. A za własną zbyt krótką pamięć Rue Hunter może...
Zaginieni dzielą się na martwych i na tych, którzy nie chcą zostać znalezieni. A także na tych, którzy nawet nie wiedzą, że zaginęli. Jessica Shaw, prywatna...