,, Samotne serca” to już czwarta odsłona serii z Panią detektyw Jessic a Shaw. Każdą część, można czytać odrębnie, ja zachęcam zacząć od tomu pierwszego, który pozwoli na dokładne poznanie głównej bohaterki.
Jessica otrzymuje nowe zlecenie od pięćdziesięcioletniej Christine’ą Ryan, zadaniem detektywki jest odnalezienie jej przyjaciółki Veroniki Lowe. Sprawa nie będzie łatwa, ponieważ kobiety od piętnastu lat nie kontaktowały się ze sobą.
Dlaczego po tylu latach Christine’ą zaczęła się bać o bezpieczeństwo przyjaciółki?
Jessica podczas śledztwa natrafia na „Klub samotnych serc”, klub, w którym kobiety, korespondują z mężczyznami skazanymi i odsiadującymi wyrok w więzieniu, mordercy, zwyrodnialcy, którzy nigdy nie wyjdą na wolność.
Czy ten trop okaże się dobrą drogą?
Narracja prowadzona jest w trzeciej osobie czasu przeszłego, sam styl powieści na pozór prosty. Jednak dla mnie była to poruszającą, budzącą emocje i wciągającą historię, która zapewniła mi po raz kolejny znakomitą rozrywkę.
Uwielbiam pióro Lisy Gray za realizm postaci i zdarzeń, za lekkość, z jaką pochłania się kolejne rozdziały, za budującą spójną i intrygującą fabułę. Jednak przede wszystkim za moją ulubioną główną bohaterkę, budzącą ogromną sympatię, Która nadal mierzy się z własnymi uczuciami do Connora, prywatnego detektywa, a której ja mocno kibicuję w życiu zawodowym i osobistym.
„Samotne serca” brzmi jak kontekst romansu, niestety, ale mamy do czynienia z rasowym, dynamicznym thrillerem, poruszającym trudne, ale jak ważne tematy. Choć fabuła dotyczy, związku mężczyzny z kobietą to jest to bardzo, bardzo specyficzny związek. Cała historia zaintrygowała mnie bardzo nietuzinkowym tematem – fascynacja kobiet seryjnymi mordercami. Co kieruje tymi kobietami?
Skąd się bierze fascynacja zbrodniami seryjnych morderców?
Wydawnictwo: Burda Książki
Data wydania: 2022-09-14
Tytuł oryginału: Lonely Hearts
Ela-Monia
Zaginieni dzielą się na martwych i na tych, którzy nie chcą zostać znalezieni. A także na tych, którzy nawet nie wiedzą, że zaginęli. Jessica Shaw, prywatna...
Życie byłoby nie do zniesienia, gdybyśmy pamiętali wszystko. Rzecz jednak w tym, by wiedzieć, co zapomnieć. A za własną zbyt krótką pamięć Rue Hunter może...