Okładka książki - Scandalized

Scandalized

„Scandalized” to debiutancka, a raczej samodzielna powieść autorki, którą czytelnicy mogą kojarzyć z popularnego duetu pisarskiego Christina Lauren. Autorka pisała tę powieść początkowo dla siebie, dla czystej radości pisania. Zaczęła ją pisać podczas pandemii, znudzona brakiem pracy. I to w powieści widać. Jest naturalna, lekka, nie widać w niej zahamowań, wstydu, filtrowania tego, co mogłoby się czytelnikowi nie spodobać. Naturalnie nadal coś może się nie spodobać, to jest normalne. Jednak nie o to chodzi. Autorka nie starała się odgadnąć ani przewidzieć tego, co mogłoby nie wyjść i dzięki temu nie widać w książce sztuczności. Fabuła jest śmiała i pikantna, jak zapowiada opis, ale nie w wulgarny, nieprzyjemny sposób. To gorący, dobrze napisany i wciągający romans.

Oprócz relacji głównych bohaterów, która rozwija się w ciekawy sposób, a właściwie zaczyna się tworzyć dość nietypowo, został w książce poruszony bardzo ważny temat. Toczy się w powieści sprawa kryminalna, która dotyczy wykorzystywania seksualnego. Więcej nie zdradzę, aby nie psuć niespodzianki, jednak dodam, że wydarzenia opisane w książce autorka oparła o skandal Burning Sun w Korei Południowej. Nasz główny bohater, który w sprawę jest również zamieszany, jest zresztą Koreańczykiem, na co, nad czym ubolewam, praktycznie wyłącznie wskazuje jego nazwisko. Nie ma w książce Korei, a trochę liczyłam na to, że będzie. Postaci są dobrze wykreowane i dają się lubić. Ich relacja, jak już wspomniałam, rozwija się naturalnie, chociaż szybko. Oboje decydują się spędzić ze sobą noc, ma to być niezobowiązujące spotkanie, ale od razu między nimi iskrzy. Chemia jest bardzo wyraźna. Jest namiętnie, początkowo głównie o tę namiętność chodzi, ale relacja tej dwójki idzie w zaskakującym kierunku. Pojawiają się prawdziwe uczucia, a coś, co miało być tylko na chwilę, okazuje się tym, na co czekali całe życie. Polubiłam Gigi. Jest kobietą wyzwoloną, na pierwszym miejscu stawia siebie. Dba o swój komfort, troszczy się o swoje uczucia. Jest pewna siebie i wie, czego chce. Alec to wschodząca koreańska gwiazda filmowa. Przystojny, ale jednocześnie skromny i życzliwy. Jest dokładnie kimś takim, z kim Gigi mogłaby spędzić resztę życia. Ale, jak to w życiu bywa, nic nie jest proste i zanim cokolwiek poważnego ta urocza para stworzy, musi pokonać szereg przeszkód i dokonać wielu niełatwych wyborów.

„Scandalized” to romans, a może nawet bardziej powieść erotyczna, z dobrze poprowadzonym wątkiem kryminalnym. Sprawnie i przyjemnie się ją czyta, tak jak wcześniejsze książki autorki, które napisała w duecie. To spicy romance, który nie skupia się wyłącznie na tym, co łączy głównych bohaterów, chociaż erotyki jest tu sporo. Jeśli lubicie powieści erotyczne, polecam. To jedna z lepszych pozycji w tym gatunku.

Informacje dodatkowe o Scandalized:

Wydawnictwo: Agora