Okładka książki - Self-Regulation. Świąteczne wyzwania

Self-Regulation. Świąteczne wyzwania

Recepta na okołoświąteczne stresy

"Self-regulation. Świąteczne wyzwania" to kolejna książka z dość pokaźnej już serii na temat trudnych sytuacji z życia codziennego - skąd się one biorą, jak postępować, ale przede wszystkim, jak wspierać dziecko, by przywrócić równowagę emocjonalną, która ulega zachwianiu w różnych stresujących dla niego momentach.

Okres przedświąteczny to czas, który bardzo często chcielibyśmy kojarzyć z radością, spokojem oraz bliskością. Niestety, często jest tak, że w rzeczywistości wygląda to zdecydowanie mniej optymistycznie, ponieważ doświadczamy wielu stresogennych bodźców, a nasze wyobrażenia, a raczej życzeniowość w tym zakresie wcale nam nie pomagają. Zdarza się nawet tak, że musimy zrezygnować z ustalonego rytmu dnia, który daje nam poczucie bezpieczeństwa, lub sprostać zbyt wielu zadaniom. Nasz układ nerwowy jest wtedy obciążony, przez co odczuwamy napięcie. Podobnie jest z dziećmi, tylko w ich przypadku ten układ nerwowy nie jest jeszcze do końca rozwinięty, nie wszystko rozumieją i nie nad wszystkim są w stanie zapanować. Dlatego potrzebują naszego wsparcia.

"Self-regulation. Świąteczne wyzwania" to publikacja, w której za pomocą ciekawych historyjek mamy przedstawione i wyjaśnione konkretne sytuacje z życia. Dowiadujemy się np., jak sobie radzić z problemami pociechy z zaśnięciem wynikającymi z oczekiwania na Mikołaja, długimi i meczącymi podróżami, oczekiwaniem na gości, trudnymi emocjami po otrzymaniu prezentów, czy zupełnie innymi oczekiwaniami członków rodziny w stosunku do świąt. Teksty są interesujące, a zarazem napisane w taki sposób, by już nawet czterolatek zrozumiał, o co w nich chodzi. Otrzymujemy historie proste, a zarazem pełne cennych wskazówek i pomysłów dla rodziców. Oprócz samych opowieści po każdej z nich jest tekst przeznaczony typowo dla rodziców, obejmujący analizę sytuacji, konkretnych zachowań, komentarz do tego, co się wydarzyło, z czego to wynika i jak sobie radzić.

Zabawne jest to, że przez kilka dni chciałam nakłonić swojego syna, by posłuchał opowieści z tej książki, a on wydawał się nią zupełnie nie zainteresowany. Jak tylko rzucałam hasło do czytania lub brałam tę publikację, szybko znajdował sobie inne zajęcie. W końcu okazało się, że sam wcześniej dorwał się do tej książki i ją przeczytał - nawet mi streścił fragmenty, które najbardziej go zainteresowały ;)

Książkę polecam nie tylko rodzicom, ale także pedagogom, nauczycielom oraz wszystkim, którzy mają styczność z dziećmi w wieku ok. 4-9 lat.

Informacje dodatkowe o Self-Regulation. Świąteczne wyzwania:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-11-13
Dodał/a opinię: paulinarobak

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Self-Regulation. Świąteczne wyzwania

Kup książkę Self-Regulation. Świąteczne wyzwania

Czy ten tata nic nie rozumie? Jak można jeść albo siusiać, kiedy właśnie dostało się od Mikołaja swój pierwszy zestaw klocków LEGO dla dużych dzieci?

Tak, rodzinne przytulanie jest wspaniałe i najlepiej pomaga naładować baterie - jeszcze lepiej niż pierniczki i herbatka razem wzięte!

Więcej cytatów z tej książki

Self-Reg. Opowieści dla dzieci o tym, jak działać, gdy emocje biorą górę
Agnieszka Stążka-Gawrysiak 0
Okładka ksiązki - Self-Reg. Opowieści dla dzieci o tym, jak działać, gdy emocje biorą górę

Naucz swoje dziecko, jak radzić sobie ze stresem! Razem z przedszkolakami, Kubą i Leną, dowiedzcie się, jak odzyskać spokój w codziennych, pełnych...

Self-Regulation. Jak się lubić w świecie pełnym różnic
Agnieszka Stążka-Gawrysiak0
Okładka ksiązki - Self-Regulation. Jak się lubić w świecie pełnym różnic

NAUCZ DZIECKO, JAK CZUĆ SIĘ DOBRZE W ŚWIECIE PEŁNYM RÓŻNIC! Razem z przedszkolakami Kubą i Lenką oraz ich przyjaciółmi poznajcie historie, które pokazują...