Okładka książki - Separacja

Separacja

Po książkę "Separacja" sięgnęłam właściwie bez zastanowienia. Aleksander Sowa to autor, którego nazwisko od razu kojarzy mi się z dobrym, klimatycznym kryminałem. To nie jest moje pierwsze spotkanie z jego twórczością, więc wiedziałam, czego mogę się spodziewać. Otóż na pewno mrocznej historii, wciągającej fabuły i bohaterów z krwi i kości. Autor po raz kolejny udowadnia, że wie, jak pisać kryminały trafiające idealnie w mój gust.

Tym razem trafiamy do Opola, miasta, które nie tylko tworzy tło, ale wręcz żyje na kartach powieści. Jego mroźna, duszna atmosfera od pierwszych stron wciąga czytelnika, sprawiając, że nie sposób się oderwać. To tutaj znika dwójka dzieci. Czy to są ofiary? A może element politycznej gry? Ojcem dzieci jest kontrowersyjny działacz mniejszości niemieckiej, co dodatkowo komplikuje sprawę i stawia śledczych w wyjątkowo trudnej sytuacji.

Sprawę prowadzi Olga Olszewska, jest to silna, ambitna policjantka, która nie boi się wyzwań. Od razu poczułam do niej sympatię, nie jest papierową postacią, ale kobietą z przeszłością, emocjami i własnymi lękami. Towarzyszą jej Marian Żwirski, były milicjant, oraz doświadczony oficer Bernard Bednar. Każdy z nich wnosi do śledztwa coś innego. Inny bagaż doświadczeń, inne podejście, ale jedno ich łączy: chęć poznania prawdy. Choć nie jest to łatwe. Bo w "Separacji" każda odpowiedź rodzi kolejne pytania, a każda decyzja niesie za sobą konsekwencje.

To nie jest tylko kryminał. To także opowieść o wyborach moralnych, o wewnętrznych rozterkach, o przeszłości, która nie daje o sobie zapomnieć. Aleksander Sowa nie boi się trudnych tematów, wręcz pokazuje, jak łatwo można manipulować faktami, jak wielki wpływ mają media, a także jak bardzo polityczne układy potrafią zaszkodzić nawet najbardziej rzetelnemu śledztwu.

Styl autora jest wyważony, spokojny, ale jednocześnie bardzo sugestywny. Nie ma tu niepotrzebnych ozdobników, każde słowo ma znaczenie, każde zdanie popycha fabułę do przodu. Atmosfera jest gęsta, ciężka, ale dokładnie taka, jakiej oczekuję po dobrym kryminale w stylu noir.

Książka z pewnością spodoba się czytelnikom, którzy lubią nieoczywiste historie, mocne postacie i mroczny klimat. Jeśli szukasz powieści, która trzyma w napięciu, ale też zostawia ślad w myślach długo po przeczytaniu "Separacja" jest dla Ciebie. To książka, która nie tylko opowiada o przestępstwie, ale przede wszystkim zmusza do refleksji: co tak naprawdę jest sprawiedliwością i jak wiele jesteśmy w stanie poświęcić, by ją osiągnąć?

Informacje dodatkowe o Separacja:

Kup książkę Separacja

Powietrze jest zimne
Aleksander Sowa0
Okładka ksiązki - Powietrze jest zimne

Prawdziwe historie, które przeniosą Czytelnika do kabiny samolotu, szybowca, pod czaszę spadochronu albo na pokład bombowca w locie bojowym nad...

Punkt Barana
Aleksander Sowa0
Okładka ksiązki - Punkt Barana

Nadszedł czas wyrównania rachunków. Oparta na prawdziwych wydarzeniach brutalna, do bólu realistyczna historia z pogranicza thrillera...