Po niedawnej lekturze „Śladami Twojej krwi”– pierwszej odsłony serii z udziałem Ruperta Ogrodnika autorstwa Katarzyny Wolwowicz – wiedziałam, że nie będę w stanie na długo odłożyć spotkania z kolejną częścią. Autorka wciągnęła mnie w świat bohaterów tak mocno, że ciekawość, jak potoczą się ich losy, nie dawała mi spokoju. Dlatego bez większej zwłoki sięgnęłam po „Śladami zatartych wspomnień”. To thriller psychologiczny o intensywnej, sugestywnie poprowadzonej fabule, wielowymiarowych bohaterach oraz atmosferze gęstej od tajemnic, lęków i niedopowiedzeń – historia, która od pierwszych stron budzi niepokój i zmusza czytelnika do uważnego śledzenia każdego szczegółu.
Rupert Ogrodnik, porządkując dom po dziadku, znajduje ukrytą szkatułkę z listem sprzed wielu lat. Z jego treści dowiaduje się, że jego rodzice nie zginęli w wypadku samochodowym, jak dotąd sądził, lecz zostali zamordowani. Wstrząśnięty tym odkryciem, rozpoczyna prywatne śledztwo, aby poznać prawdę o swojej rodzinie.
Tymczasem jego córka, Roksana, osiedla się w Szklarskiej Porębie, zapewniając ojca o chęci spokojnego życia. W rzeczywistości kieruje się własnymi planami wobec Ruperta. Niespodziewanie kontaktuje się z nią z więzienia człowiek odpowiedzialny za śmierć Kaliny i składa jej niebezpieczną propozycję.
Narastające napięcie prowadzi do pytań: czy Rupert odkryje, kto naprawdę stał za tragedią sprzed lat, czy Roksana zdecyduje się na nieodwracalne działania oraz jak w całej sprawie odnajdą się powracający Marek i Beata.
Katarzyna Wolwowicz po raz kolejny udowadnia, że potrafi wciągnąć czytelnika w świat, w którym przeszłość i teraźniejszość splatają się w dramatyczny, niepokojący sposób. Autorka prowadzi śledztwo Ruperta w sposób stopniowy, wielowarstwowy. Z pozoru prosta zagadka rodzinna rozrasta się w skomplikowaną sieć powiązań, w której każdy trop rodzi kolejne pytania. Narracja – jak to bywa u Wolwowicz – jest rytmiczna, utrzymuje balans między opisami psychologicznymi a dynamicznymi scenami, co sprawia, że książkę czyta się niemal jednym tchem.
Rupert Ogrodnik ukazuje się jako bohater tragiczny, rozdarty pomiędzy pragnieniem odkrycia prawdy a obawą, że ta prawda może zburzyć resztki stabilności jego życia. Jego prywatne śledztwo to nie tylko poszukiwanie winnych, ale także próba odpowiedzi na pytanie, kim naprawdę jest. Autorka doskonale oddaje wewnętrzne rozdarcie bohatera – każdy krok ku poznaniu prawdy staje się jednocześnie krokiem ku autodestrukcji. Rupert stopniowo uświadamia sobie, że odkrycie sekretów rodziny może go kosztować więcej, niż kiedykolwiek przypuszczał.
Choć „Śladami zatartych wspomnień” wpisuje się w ramy thrillera, nie jest to jedynie powieść sensacyjna. Katarzyna Wolwowicz snuje opowieść o pamięci, znaczeniu dzieciństwa oraz o tym, jak nasze korzenie kształtują naszą tożsamość. Szkatułka, list, rodzinne sekrety – to symbole, które ukazują trudną prawdę: aby żyć w pełni, należy zmierzyć się z cieniem przeszłości.
Narracja balansuje pomiędzy dynamiczną akcją a refleksją egzystencjalną. Czy prawda zawsze przynosi wyzwolenie, czy raczej staje się ciężarem? Czy wspomnienia, nawet te zatarte, mogą być dla nas ratunkiem, czy raczej pułapką?
Styl Wolwowicz jest plastyczny, pełen niedopowiedzeń i sugestii, co sprawia, że czytelnik przez całą lekturę czuje się niepewnie, jakby stąpał po kruchym lodzie. Autorka umiejętnie operuje krótkimi zdaniami w momentach kulminacyjnych, a tam, gdzie wymaga tego refleksyjny ton, posługuje się rozbudowanymi opisami. Dzięki temu napięcie nie słabnie, a klimat powieści pozostaje spójny i sugestywny.
„Śladami zatartych wspomnień” to thriller psychologiczny, który nie tylko trzyma w napięciu, ale także skłania do głębszej refleksji nad tożsamością, pamięcią i ceną prawdy. Wolwowicz umiejętnie łączy elementy kryminału, powieści obyczajowej i psychologicznej, tworząc historię, która angażuje czytelnika zarówno emocjonalnie, jak i intelektualnie.
To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy cenią niebanalne thrillery o wielowymiarowych bohaterach i dusznej, niepokojącej atmosferze. Drugi tom serii z Rupertem Ogrodnikiem pokazuje, że Wolwowicz konsekwentnie rozwija swój literacki świat, a czekanie na kolejne odsłony tej historii z pewnością będzie warte zachodu.
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-08-27
Ilona Wolińska
Weronika zakochuje się bez pamięci w starszym od siebie onkologu dziecięcym Dawidzie. Para błyskawicznie decyduje się na ślub. Dziewczyna jest przeszczęśliwa...
Jagoda Zdrojewska wiedzie cudowne życie. Jest piękna, zamożna, a jej mąż to znany neurochirurg. Gdyby tego było mało, kobieta ma pracę marzeń. Odwiedza...