Okładka książki - Siedem śmierci Evelyn Hardcastle

Siedem śmierci Evelyn Hardcastle

Inne wydania:

Od początku bardzo mnie ta książka intrygowała. Wymaga bowiem sprawnego pióra, nieoczywistej wyobraźni i sporej dyscypliny pisarskiej, by logicznie poprowadzić tak zawikłaną intrygę kryminalną, której pomysł opiera się jednak na elemencie raczej fantastycznym. Motyw zapętlenia w czasie, tak lubiany przez fantastykę, tu zostaje wykorzystany do poprowadzenia całkiem sprawnej intrygi kryminalnej, która, pozbawiona tegoż elementu, byłaby niezwykle klasyczna w swym charakterze. Trwa bal w wielkiej posiadłości panstwa Hardcastle, podczas którego ginie córka gospodarzy, w okolicznościach, oczywiście, niezwykłych. Kto ze zgromadzonych osób mial motyw, kto zabił? Na te pytania będzie musiał odpowiedzieć główny bohater, jeśli chce wydostać się z tej pętli czasu, która, im dalej w fabułę, tym bardziej okazuje się wyrafinowaną grą. Bohatera nazwijmy Aiden, chociaż nosi jeszcze osiem innych imion - codziennie rano bowiem budzi się w ciele (i w pewien sposób - świadomości)- innego uczestnika balu. I tak przez osiem dni... dopóki nie odpowie na pytanie: kto zabił?
I właśnie ten aspekt, będąc najmocniejszym akcentem książki, sprowadza ją niekiedy na manowce, gdyż wszystkie wcielenia Aidena okazują się rogate i czasem wymykają się autorowi spod kontroli ;) Przejścia między poszczególnymi bohaterami i skoki w czasie wymuszają też lekturę uważną (raczej trudno będzie połapać się w zawiłościach i zależnościach wyszarpując na lekturę 10 min w ciągu dnia), ale ostatecznie dającą satysfakcję, a rozwiązanie zagadki, moim niekryminalnym zdaniem, nie zawodzi oraz spełnia oczekiwania, jakie narastają w miarę rozwoju intrygi.
Wydaje mi się , że w zalewie wielu bardzo podobnych do siebie pozycji, Siedem śmierci... pozytywnie się wyróżnia i warto do niej zajrzeć, jako do ciekawej wariacji klasycznego kryminału

Informacje dodatkowe o Siedem śmierci Evelyn Hardcastle:

Kup książkę Siedem śmierci Evelyn Hardcastle

Demon i mroczna toń
Stuart Turton 0
Okładka ksiązki - Demon i mroczna toń

Nowa śmiała powieść autora kryminalnej zagadki z książki „Siedem śmierci Evelyn Hardcastle”. „Demon i mroczna toń” nadaje nowy...