[ RECENZJA ]
Barbara Wysoczańska "Siła kobiet"
Wyd. Filia
Rozalia, Zuzanna i Ada to trzy młode kobiety, które połączył jeden, ten sam mężczyzna.
Rozalia Lubowidzka, żona Ignacego, Zuzanna Grabińska, kochanka, a Adrianna, siostra posła Lubowidzkiego.
Każda z nich zostaje doświadczona przez życie w inny sposób. Czasy wojenne nie sprzyjają żadnej z nich, wręcz skazują na ból i cierpienie.
Wszystko zmienia się, gdy Ignacy ginie od postrzału z rąk nieznanego sprawcy.
Pozostawiona samej sobie, z chorym dzieckiem, kochanka wysyła list do Rozalii mający na celu szantaż ujawniający skandale posła. Żona Ignacego jednak wykorzystuje Zuzę do własnych celów. Zaczyna również odczuwać pewną więź z kochanką męża. Łączy ich bowiem krzywda wyrządzona przez ukochanego mężczyznę.
Po stronie Rozalii staje rodzeństwo zamordowanego posła, Gustaw i Ada, która ucieka spod "bezpiecznych" skrzydeł matki i staje przeciwko stereotypom powojennym, gdzie kobieta to tylko żona i matka. Najmłodsza z rodzeństwa realizuje marzenia podejmując studia prawnicze i staż w zawodzie.
"Siła kobiet" Barbary Wysoczańskiej to kolejna ponadczasowa powieść idealnie wplatająca się w aktualne czasy. Czasy niepewności, strachu i widma wojny.
Każda z kobiet pragnie zawalczyć o siebie. Wbrew prawu, przekonaniom i wbrew rodzinie decydują się na bunt wobec własnego cierpienia.
Powieść o sile i determinacji.
Ile każda z nas, niezależnie od okresu, w jakim żyjemy, jest w stanie wytrzymać i znieść? Ile możemy poświęcić dla siebie, rodziny, dzieci?
Jakie priorytety stają się wtedy najważniejsze?
Pewne jest to, że im więcej bólu, tym grubszą skorupą się otulamy.
"Siła kobiet" to zdecydowanie motywująca i pouczająca lektura, ale także piękna, zabytkowa. Pokazująca jak silne jest poświęcenie i trudny wybór, które zło lepiej wybrać....
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2022-02-23
Anna Krasnodebska
ROSJANIE. POLACY. WOJNA. WIEDZIAŁAM, ŻE JEŚLI TU PRZYJDĄ, SIĘGNĘ PO BROŃ. Lena Garlicka, polska malarka, od kilku lat prowadzi ustabilizowane życie w...
Rok 1950, Nowy Jork. Miasto, które nigdy nie zasypia, sława, pieniądze i samotność. Polski fotograf Konrad Rogowski przebywający na emigracji w Nowym...